- Jag höll honom i handen och sade: Din kollega är död

NYHETER

LUNNARP. Polisen Mikael Svensson, 47, kommer att överleva tågkraschen.

- Jag låg vid bilvraket och höll honom i handen. Han frågade hur det gått med hans kollega. Jag svarade ärligt att kollegan var död, säger den kvinna som var först på olycksplatsen.

Lantbrukarparet bor några hundra meter från den obevakade järnvägsövergången i byn Nyhem utanför Tomelilla, strax intill den lilla smala grusvägen.

"Oerhört fort"

- Vi såg bilarna passera sekunderna innan olyckan. Det gick oerhört fort! Först den röda bilen, och hundra meter bakom kom polisbilen.

- Vi såg tåget och hann tänka: hur ska detta sluta. Sedan kom smällen. Samtidigt som tåget stannade med våldsamma ljud hörde vi hur den röda bilen försvann vidare i rasande fart, säger kvinnan.

Paret kastade sig i bilen och körde till olycksplatsen.

Fastklämd

- Det var förskräckligt, polisbilen var helt söndertrasad. Intill det som fanns kvar av bilen låg en man död, inuti satt den andre fast.

Mannen åkte omedelbart hem för att slå larm. Hans sambo stannade kvar hos den skadade Mikael Svensson.

- Han låg på rygg och tittade upp i det som var kvar av taket. Han hade ont i vänstra sidan men var lugn, säger hon.

- Jag höll honom i handen och försökte hela tiden prata med honom för att han inte skulle försvinna i medvetslöshet. Han kunde inte se sin kollega, men förstod ju att det var allvarligt. När han frågade hur det gått för honom svarade jag honom ärligt.

En polishelikopter skickades omedelbart till Lunnarp, Mikael Svensson flögs i den till sjukhuset i Lund.

Överlever

I går kväll meddelade läkarna i Lund att Mikael Svensson kommer att överleva.

Pelle Tagesson