En omkom i tankbilsolycka

E6 mellan Halmstad och Falkenberg avspärrad

Foto: Martin Wester
TANKBIL VÄLTE PÅ E6 En tankbil välte och fattade eld på måndagförmiddagen på E6:an i höjd med Heberg i Halland. En person omkom och flera skadades i samband med olyckan.
NYHETER

Halmstad

E6 vid Heberg, en bit söder om Falkenberg, blockerades när en tankbil började brinna efter en seriekrock på måndagsmorgonen.

En person dog och fyra skadades.

Det kan ta månader innan E6 är helt reparerad igen.

– Det är vid ett värsta-scenario, säger Vägverkets platschef Ingemar Skålberg till TT.

Under alla omständigheter måste asfalten läggas om på olycksplatsen. Det som kan kosta extra tid är om hettan från branden skadat betongkonstruktionen i de båda parallella broar där olyckan inträffade.

– Vi ska borra och ta prover som vi sedan analyserar, säger Skålberg.

Tankbilen, en dragbil med tanktrailer, var fullastad med det explosions- och brandfarliga ämnet isobutyraldehyd. Den var på väg från Stenungsund till Perstorp. Vid olyckan vek bilen sig och välte mitt på den södergående väghalvan.

Chassiet störtade

Dragbilens hytt blev hängande i den läckande tanken, där branden började, medan chassiet störtade ner från viadukten.

Båda broarna skadades.

Under viadukten går den gamla Europavägen och intill går järnvägen mellan Göteborg och Malmö.

– De uppgifter vi fått säger att en personbil bromsade in kraftigt, bilen bakom bromsade också medan bil nummer tre körde in i bil nummer två, säger länsvakthavande Mikael Lund.

Ytterligare en personbil körde in i någon av de framförvarande innan lastbilen kom och väjde kraftigt. Den välte och förödelsen blev stor.

Vittnen har berättat om hur det först hördes en explosion, sedan började branden och tjock svart rök vällde upp från olycksplatsen.

Järnvägsstopp

I dragbilens förarhytt hittades en man död. De fyra som togs till sjukhus fick sina skador vid seriekrocken och inte som en följd av explosionen vid tankbilen.

Enligt polisen har de fått lindrigare skador.

På den här delen av E6 passerar i snitt 6000-7000 bilar per dygn. Trafiken får nu ledas om på andra vägar. Tågtrafiken stoppades och enligt Banverket behövde reparera skadade ledningar innan man kunde släppa fram tågen igen. Det var klart vid 23-tiden. Då hade också trafiken släppts fram på gamla E6 under olycksplatsen.

Explosionsrisken på platsen var till en början stor.

En specialenhet inom räddningstjänsten rekvirerades från Hässleholm, för att pumpa över resterna av lasten på tankbilen. Det arbetet blev klart under kvällen.

– Det fanns ungefär en kubikmeter kvar, säger Conny Ingvarsson, chef i beredskap för specialstyrkan.

– Enligt uppgift till oss fanns det 50 kubikmeter i tanken från början.

Det innebär att 49000 liter isobutyraldehyd försvann vid explosionen och branden.

Fakta/ Tankbilsolyckor

Göran Sjögren/TT , Christer Jönsson/TT