Vittnen fick 17-åring avrättad

- nu ångrar de att de vittnade falskt

NYHETER

Houston (TT-AP)

För tolv år sedan dödade Texas myndigheter Ruben Cantu för ett mord som han förnekade att han begått.

Nu framträder vittnen och säger att de vittnat falskt mot den då 17-årige Cantu.

Juan Moreno som var med på mordplatsen berättar i tidningen Houston Chronicle att Cantu inte varit där. Moreno hade fallit till föga för polisens påtryckningar och han säger nu att han skrämts av myndigheterna.

Moreno hade sovit med en vän i ett hus när två tonåringar bröt sig in och rånade dem. En av pojkarna sköt ihjäl Morenos vän.

Efter tips från Ruben Cantus rektor visade polisen upp ett foto av Cantu för Moreno, som dock inte kände igen honom. Detta upprepades ett par gånger och till sist pekade Moreno ut 17-åringen.

Vän vittnade

En 15-årig vän till Ruben Cantu åtalades också för rånmordet. 15-åringen vittnade att Cantu var med honom vid rånmordet.

På dessa vittnesmål fällde Cantu som förlorade sitt liv med en giftinjektion 1993.

I dag är den då 15-årige pojken djupt ångerfull och säger att de två pojkarna inte varit tillsammans på mordplatsen.

– Texas mördade en oskyldig, säger vännen i dag.

Ångerfull jury

Juryns ordförande vid rättegången, Miriam Ward, är också ångerfull, även om hon tycker att hon gjorde vad hon kunde med de fakta som domstolen fått.

– Men med en liten extra ansträngning hade vi kanske fått rätt information.

– Faktum är att en oskyldig människa dödades. Vi är alla inblandade, säger Ward.

Det finns misstankar om hämnd på Cantu. Efter rånmordet, som han anklagades för men först inte kunnat bindas vid, var han på en bar där en polisman skadades i en skottlossning. 17-åringen anklagades också för detta men blev friad. Polisen återupptog då utredningen om rånmordet och Juan Moreno, som invandrat olagligt, förmåddes peka ut Ruben Cantu.

Åklagaren i målet säger i dag att han inte borde krävt dödsstraff i ett mål som grundade sig på att ett vittne pekat ut någon på ett foto efter tre konfrontationer.

Texas leder USA:s dödsliga med 355 avrättningar sedan 1982 och 19 hittills i år.

TT-AP