Svenska kyrkan går åt h-vete

Men frikyrkan i Stockholm har proppfulla gudstjänster

halleluja Frikyrkor fortsätter att locka folk när Svenska kyrkan tappar. Vissa frikyrkor får till och med köra extra gudstjänster.
NYHETER

Stockholmarna flyr Svenska kyrkan.

Men i frikyrkorna är bänkraderna fullsatta – och antalet medlemmar ökar.

– Våra gudstjänster är proppfulla, medelåldern är 20–30 år, säger pastor Pehr Hellberg.

Han arbetar i Korskyrkan som drivs av Evangeliska frikyrkan i centrala Stockholm. Där håller man dubbla gudstjänster varje söndag för att alla besökare ska få plats.

Glöm tråkig orgelmusik och hög medelålder. Hit lockas unga stockholmare.

”Fantastiskt gensvar”

– Vilket är fantastiskt kul, de är ju vår framtid. Vi jobbar med modernare musik och predikningar som folk kan relatera till, som anknyter till livet på ett bra sätt. Vi har fått ett fantastiskt gensvar. Medlemsantalet har ökat med några hundra det senaste åren, säger Pehr Hellberg.

Haft ett medlemsras

En rundringning som Aftonbladet gjort visar att frikyrkorna i Stockholm har ett stabilt medlemsantal. Tvärtemot Svenska kyrkan, som sedan de skildes från staten 2000, har haft ett medlemsras. Förra året gick 14 789 stockholmare ur. Hittills i år har mer än 8 000 ansökt om utträde.

– Frikyrkornas medlemmar är nog mer trogna sin kyrka. Kanske på grund av att de som är med i en frikyrka har gjort ett aktivt val att vara med i kyrkan i högre grad än många av Svenska kyrkans medlemmar, säger Sven Halvardson, lektor på Teologiska högskolan i Stockholm.

Frikyrkor är Sveriges äldsta folkrörelse

Jonas Andersson