Bombfynd vid ambassad

Hittades vid slovakiska ambassaden i centrala Stockholm

Foto: Jacob Boström
bombfynd vid ambassad En misstänkt bomb hittades under måndagförmiddagen i en fastighet i centrala Stockholm. Senare kunde polisens tekniker konstatera att det rörde sig om en skarp sprängladdning.
NYHETER

Polis och räddningsfordon ryckte på måndagen ut till Slovakiens ambassad på Arsenalgatan i Stockholm där ett misstänkt föremål hittats.

När tekniker undersökt föremålet konstaterades det att det var en sprängladdning.

– Vid 12.31 fick vi larm om att en person sett en man tappa ett föremål i en trappuppgång, han sprang sedan vidare ner för trapporna och ut ur huset. Personen som larmade oss tyckte att det såg ut som en sprängladdning, säger polisens presstalesman Björn Engström.

Skarp sprängladdning

Trapphuset där det föremålet hittades är ett gemensamt trapphus och används av alla sju företag som finns registrerade på adressen. Det har inte framförts något uttalat bombhot mot Slovakiens ambassad som ligger i huset.

Polisen spärrade av området och sex patruller, ambulans och brandkår stod beredda under tiden som bombtekniker undersökte föremålet. Enligt Björn Engström var det en deg och trådar som stack ut. Vid 14.30-tiden kunde bombteknikerna konstatera att det var en sprängladdning de hittat.

– Den var skarp och hade stubin. Vi har plockat bort den och letar nu efter gärningsmannen, säger Engström.

Alla avspärrningar hävdes också efter att sprängladdningen fraktats bort.

Två män försvann springande

Enligt uppgift letar polisen efter två män, varav en var klädd i byggarbetskläder. Han sägs vara den som tappat föremålet. De båda männen försvann springande från platsen.

– Vi hör just nu vittnen och vi har fått ett bra signalement, men vi vill inte gå in närmare på detaljer, säger Björn Engström.

Therese Holmberg