Bankrånarens fru kidnappad

Bytet från största kuppen i Brasiliens historia krävs i lösen

1 av 3 | Foto: REUTERS
Bankrånarna grävde en 200 meter lång tunnel för att komma fram till valvet och kom över motsvarande 515 miljoner kronor.
NYHETER

Det finns ingen heder tjuvar emellan.

Kidnappare rövade på fredagen bort frun till en världens fräckaste bankrånare - och de vill ha rånbytet i lösensumma.

Kvinnan, som endast går under namnet Marli i brasilianska medier, kidnappades på fredagen av tio beväpnade män. Hon är fru till den säkerhetsvakt som var med och rånade ett lokalkontor till den brasilianska riksbanken tidigare i år.

Grävde ner bytet

Rånarna kom totalt över motsvarande 515 miljoner svenska kronor som delades upp männen emellan. Kvinnans man, Deusimar Neves Queiroz, fick motsvarande 7,2 miljoner som tack för sin insats i rånet. I oktober greps han av polisen men innan dess hann han gräva ner sin andel i en liten by utanför staden Fortaleza. Det var dit kidnapparna förde frun Marli, skriver AP.

På en ödetomt kunde de sedan gräva upp mellan 1,8 och 3,6 miljoner kronor av rånbytet.

En rånare hittades död

Det är inte första gången som kidnappare utnyttjar att det efter rånet finns ett tiotal nyrika personer i Brasilien. Mannen som tros vara hjärnan bakom kuppen, Luis Fernando Ribeiro, kidnappades i Sao Paulo i oktober och familjen utpressades på 7,2 miljoner kronor. Trots att de betalade pengarna hittades Ribeiro senare död, uppger AP.

"Som på film"

Kuppen som skakade hela Brasilien var genial i sin enkelhet. Rånarligan grävde sig helt enkelt in i banken.

– Det är som något man sett på bio. Tjuvarna grävde en 200 meter lång tunnel under två kvarter för att komma in i bankvalvet, sade en av polisens utredare, Francisco Queiroga, efter rånet.

Grävandet pågick i tre månader och för att inte väcka uppmärksamhet med allt de grävde ut ur tunneln öppnade ligan en trädgårdsbutik - som sålde jord.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM