Britter skyller våldtäkter på flirtiga kvinnor

Amnesty International: Det är chockerande

NYHETER

London

Var tredje britt anser att en kvinna som flirtar i stort sett får skylla sig själv om hon blir våldtagen.

Av en i flera avseenden chockerande opinionsmätning som redovisades på måndagen framgår att mellan en tredjedel och en fjärdedel av de tillfrågade likaså lägger skulden på kvinnan om hon inte säger "nej" klart och tydligt till mannen, om hon har "sexiga" kläder, dricker för mycket eller går ensam i ett ödsligt område.

- Det är chockerande att så många lägger skulden för våldtäkter på kvinnorna själva, säger Kate Allen, taleskvinna för brittiska avdelningen av Amnesty International som beställt undersökningen.

”Väckarklocka för regeringen”

- De här rönen borde bli en väckarklocka för regeringen, så att den snabbt tar itu med tre problem: många våldtäkter, få fällande domar och sexistiska beskyllningar, tillägger hon.

Bara fyra procent av de tillfrågade trodde att det förekommer fler än 10 000 våldtäkter om året. Men inrikesdepartementets senaste årssiffra för enbart England och Wales var 12 867 våldtagna kvinnor.

Över en fjärdedel visste inte hur många anmälda våldtäkter som leder till fällande dom. Bara 14 procent lyckades placera andelen rätt: mellan en och nio procent av anmälningarna.

Under förra året blev 5,8 procent av de anmälda våldtäktsmännen dömda.

Undersökningen omfattade närmare 1 100 vuxna britter.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM