”Svenske journalisten har inte frigivits”

Eritrea: Dawit Isaak är ute ur fängelset för läkarkontroll

NYHETER

Osäkerhet uppstod i Eritrea på måndagen om den svenske journalisten Dawit Isaak är frigiven eller bara ute ur fängelset för läkarkontroll.

Men Bengt Sparre, svensk ambassadör i landet, är hoppfull.

– Vi utgår från att han betraktas som frigiven, säger Sparre till TT från Eritreas huvudstad Asmara.

Dawit Isaak.

Men enligt den franska nyhetsbyrån AFP har Ali Abdu, Eritreas informationsminister, en annan bild om Isaak.

– Han är ute ur fängelset för läkarkontroll. Han kommer inte att vara ute ur fängelset mer än några dagar, han kommer att återvända dit när hans läkarkontroller är klara, sade Abdu på måndagen, enligt AFP.

”Kontraproduktiv”

Abdu pekade på att Isaak är svensk medborgare, men också eritreansk, och ansåg att Eritreas åtgärder därmed har laglig grund.

Bengt Sparre säger dock att han också träffat informationsministern på måndagen, men inte alls fått sådana uppgifter som denne lämnat till AFP.

Samtidigt säger ambassadören att hans arbete nu har tre delar. En är att han ska få träffa Isaak, en andra att denne ska få genomgå en hälsokontroll och en tredje att Isaak ska kunna flygas hem till Sverige.

Men processen handlar också om eritreansk inrikespolitik. Och sådan är aldrig lätt att bedöma, enligt Sparre. Men han har mycket svårt att tro att Isaak skulle tillbaka till fängelset.

– Allting tyder på att den (eritreanska regeringen) har ett intresse av en långsiktig relation till Sverige. Och en sådan här åtgärd vore oerhört kontraproduktiv.

Med vänner

Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén för Dawit Isaak, ser AFP:s uppgifter som ett spel från de eritreanska myndigheternas sida.

– Det går inte till så här.

Öbrink säger att Isaaks mamma berättat att Dawit Isaak var ute med goda vänner på måndagskvällen.

Dawit Isaak arbetade för tidningen Setit i Eritreas huvudstad Asmara när han och flera andra regimkritiska journalister fängslades i september 2001.

Isaak skulle på måndagen besöka fängelset för att få tillbaka id-handlingar, men Sparre fick inte något besked om hur besöket hade avlöpt.

– Jag tror att vi ska vara glada över att han är ute över huvud taget, säger Sparre.

Benny Öinert/TT , Tomas Bengtsson/TT , Fredrik Gunér/TT