USA vill tysta tv- stationer i Danmark

Misstänks ha kontakter med terrorstämplade gerillan PKK

NYHETER

USA ställer sig bakom Turkiets krav att de danska myndigheterna ska stänga tre kurdiska tv-stationer som misstänks ha kontakter med den terrorstämplade gerillan PKK, skrev danska medier på måndagen.

Det väckte stort rabalder i förra veckan, när den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan bojkottade en presskonferens i Köpenhamn sedan han fått veta att representanter för den kurdiska sändaren Roj TV var på plats.

Erdogans vägran att svara på kurdernas frågor kritiserades hårt av danska politiker av olika färg. Det ansågs visa att Turkiets respekt för yttrandefriheten fortfarande har stora brister.

Men enligt tidningen Berlingske Tidende har nu regeringen i Washington uppmanat Danmark att stänga inte bara Roj TV, utan också två andra kurdiska lokala tv-stationer, Mezopotamya TV och MBMG, och att frysa deras ekonomiska tillgångar.

Danska granskningsnämnden för radio och tv fastslog tidigare i år att Roj TV inte spritt något hat mot Turkiet, och utrikesminister Per Stig Möller sade på måndagen enligt nyhetsbyrån Ritzau att han inte sett några bevis för att stationen har kopplingar till PKK.

De uppgifterna avvisas dock i Washington, där man fastslår att sändningarna är uppviglande och att Roj TV har förbindelser med PKK och att tv-stationen därför inte bör få en fristad i Danmark.

I det amerikanska brevet till danska utrikesdepartementet antyds det också enligt Berlingske att Danmark, genom att låta sändningarna fortsätta, stöder PKK.

Brevet har enligt regeringen överlämnats till polisen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM