Alltfler tappar mobilen – i toan

I Helsingfors slår Vattenverket larm

NYHETER

Har du råkat spola ned mobilen i toaletten någon gång? Då är du inte ensam. I Helsingfors har problemet blivit så stort att Vattenverket nu slår larm.

Det kan lätt (?) ske en olycka när man tar med mobilen på toan.

Den senaste tiden har allt fler märkliga föremål dykt upp i Helsingfors avloppssystem. Det handlar om leksaker och löständer men också om mobiltelefoner.

Och att mobiler hamnar i toaletten är inte unikt för Finland. Enligt den norska nättidningen IT-avisen så spolas 600 000 mobiltelefoner ner i brittiska toaletter varje år. En teori är att de nya mobiltelefonerna är så små och därför lätta att tappa.

Gjort en undersökning

Siemens i Sverige har gjort en undersökning om vilket som är det vanligaste ödet för mobiltelefoner. Enligt svaren som kom in från 300 mobiltelefonsförsäljare så kommer toalettdöden på sjätte plats. Vanligast är att mobilen helt enkelt tappas i marken och går sönder.

Men på Stockholm vatten har man inte känt av något problem med mobiler i avloppet.

Löständer och strumpbyxor

– Nej, jag har aldrig hört talas om det. Men det kan säkert ha hänt att en och annan mobil har slunkit ned i avloppssystemet. Varje vecka få vi i Stockholm in 32 ton skräp via avloppen som inte borde finnas där. Det handlar om allt från löständer till fåglar och strumpbyxor, säger Agneta Jönsson, informationschef på Stockholm vatten, till aftonbladet.se.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM