Gustaf Olivecrona död

Den legendariske journalisten blev 81 år

Foto: ulf höjer
de tre o:na Gustaf Olivecrona (t v) var ett av de tre O:na. Kollegorna hetter Lars Orup (mitten) och Åke Ortmark.
NYHETER

Stockholm

En av de stora inom svensk politisk journalistik har gått bort.

Gustaf Olivecrona, 81, avled på måndagen efter en längre tids sjukdom.

Det finns en handfull namn som kan lyftas fram när man pratar om svensk politisk tv-journalistik. Under mediets första år existerade den knappt, reportrarna fungerade mer som mikrofonstativ åt politikerna som fritt och oemotsagda fick lägga ut texten. Men i mitten av 1960-talet införde Gustaf Olivecrona, Åke Ortmark och Lars Orup - de tre O:na - den form av journalistik som vi är vana att se i dag. Pålästa och inte fullt så respektfulla ställde de politikerna mot väggen.

Stöttepelaren

– Vi var ju tre, men det var Gustaf som var stöttepelaren i den trion. Genom sin kunnighet och sin formuleringsförmåga, säger vännen och kollegan Lars Orup, till aftonbladet.se.

– Han har betytt mycket för svensk journalistik. Han hade en klar linje när han intervjuade och visste vad han ville veta.

- Jag upplevde det som om vi skapade en ny journalistisk självständighet i förhållande till makthavarna. Vårt samarbete förädlade skjutjärnsjournalistiken, det gällde att vara påläst och ställa envisa frågor i syfte att få fram information. Det är vardagsmat i dag, men då var det inte det, säger Åke Ortmark till TT.

Hur kommer du minnas Gustaf Olivecrona?

– Som en god vän och en god arbetskamrat. När vi slutade med partiledarintervjuerna kom vi på att vi aldrig umgåtts privat. Så sedan dess har vi träffats alla tre ett par gånger om året, säger Lars Orup.

Johanna Melén, TT