Bröllopsgåvan som ska få fler att gifta sig

Nygifta får en månadslön - och påökt vid tillökning

NYHETER

Ljudet av bröllopsklockor hörs allt oftare i den lilla byn Ljubinje i Bosnien.

Skälet?

Alla nygifta får en bröllopsgåva - i form av en månadslön - av kommunen.

Foto: Börje Thuresson

Liksom i många andra delar av Bosnien, har lilla Ljubinje haft stora problem efter kriget på 1990-talet. Arbetslösheten är omkring 40 procent, och allt fler unga människor flyttar från byn för att pröva lyckan på annat håll.

250 euro

Den trenden ville kommunledningen i Ljubinje sätta stopp för.

– Vi beslöt oss för att erbjuda en present i form av en genomsnittlig månadslön till dem som bestämde sig för att gifta sig och stanna här, säger Slavoljub Mihic, talesman för kommunledningen, till nyhetsbyrån AP.

Bröllopsgåvan – för närvarande 250 euro, eller knappt 2 500 kronor – kan hjälpa hugade bröllopspar att våga ta steget, tror Mihic.

Sedan förra veckan delar kommunen även ut pengar för barn födda i Ljubinje. Föräldrarna får 75 euro för första barnet, 125 euro för andra och 350 euro för tredje barnet.

Zeljana och Miodrag Vukosav är ett av de par som fått bröllopsbidrag av kommunen.

Ökat med 60 procent

– Vi fick höra talas om det bara några dagar före bröllopet, säger Zeljana Vukosav till AP.

– Jag vet faktiskt att många av våra vänner funderar på att gifta sig. Pengarna är inte den viktigaste anledningen, men det hjälper en verkligen på traven.

Enligt Milovoje Corovic, som är ansvarig för de kommunala utbetalningarna, har antalet bröllop ökat med omkring 60 procent sedan gåvorna började delas ut för ett år sedan.

– Byns vigselförrättare gifte sig också nyligen, och fick sin check, säger han.

Mia Carron