Äldre man låg svårt skadad i fem dagar

Hade skelettskador som varken sjuksköterska eller läkare upptäckte

NYHETER

Både läkare och sjuksköteska missade att en 69-årig man på ett demensboende i Hjo hade brutet höftben, bruten arm och axeln ur led efter att ha trillat ur sin rullstol. Saken är nu anmäld.

Mannen undersöktes två dagar efter olyckan och den ansvariga läkaren kunde då inte upptäcka några skelettskador, uppger lokala medier. När 69-åringens allmäntillstånd försämrades blev han dock inlagd på sjukhus och vid en röntgenundersökning upptäcktes skadorna, fem dagar efter olyckan.

– Han hade skelettskador som varken vår sjuksköterska eller läkaren från vårdcentralen upptäckte. Det är uppenbart att rutinerna inte fungerade, säger Göran Magnusson, omvårdnadschef i Hjo kommun.

Kommunen har inlett en utredning och ska göra en Lex Maria-anmälan. Mannens barn har också anmält händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Eftersom läkaren är anställd av regionen överväger också primärvården att göra en anmälan.

– Jag har inte satt mig in i ärendet ordentligt men troligtvis kommer vi också göra en Lex Maria-anmälan, säger Hasse Johansson, primärvårdsområdeschef till TT.

Lena Gunnarsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM