Militär fartygschef full i tjänsten

”Påtagligt berusad” under internationell övning

NYHETER

Förre chefen för svenska militära fartyget HMS Visborg hade tidigare fått åthutning av sin chef för alkoholförtäring ombord.

Nu har fartygschefen anmälts för att ha varit "påtagligt berusad" under en internationell övning.

- Det flottiljchefen såg under övningen var något han inte ville ha. Då var det tydligt att han (fartygschefen) inte lyckats skilja på tjänsten och fritiden, säger Jonas Hård af Segerstad, informationschef vid fjärde sjöstridsflottiljen i Muskö, till TT.

I sin anmälan till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd redogör flottiljchefen Lennart Bengtsson för att fartygschefen "vid upprepade tillfällen och i olika situationer utövat sitt befäl ombord i HMS Visborg påtagligt berusad".

Gav order

Droppen kom i september, vid minröjningsövningen Open spirit 05 med ett tiotal länder på plats utanför Lettland. Efter middagar i fartygets officersmäss började fartygschefen - inför Lennart Bengtsson - berusad dela ut order, säger Hård af Segerstad.

- Därför har nu flottiljchefen bedömt att det har påverkat tjänsten.

Hård af Segerstad betonar att det inte på fritiden är förbjudet att dricka alkohol ombord. Att chefen gav order är avgörande i anmälan - som efter nämndens beslut kan ge varning, löneavdrag eller avsked.

"I hamn"

Men redan i juni i år höll Bengtsson ett samtal med fartygschefen, som tills vidare är fråntagen befälet, om drickandet ombord. Då stod det dock inte klart att chefen druckit i tjänsten, enligt Hård af Segerstad. Därför fick han en ny chans.

- Men det har han inte lyckats med.

Visborg, med en besättning på cirka 100 personer, har tre Boforskanoner och fyra kulsprutegrupper.

TT: Har han berusad försökt använda dem?

- Nej, nej. Fartyget har varit förtöjt i hamn vid de här tillfällena och inte i drift, säger Hård af Segerstad.

Tomas Bengtsson/TT