Drakenplan avvisade CIA från österrikiskt luftrum

NYHETER

Rapporterna fortsätter om misstänkta CIA-plan som landat på europeiska flygplatser. Bemötandet av de påstådda kränkningarna varierar starkt från land till land.

Tyska och österrikiska medier rapporterade på tisdagen om ett fall där ett Herculesplan som startat från den amerikanska flygbasen Rhein-Main-Airbase under sin flygning mot Baku i Azerbajdzjan avvisades från österrikiskt luftrum. Två av det österrikiska flygvapnets gamla Draken-plan sändes upp för att stoppa planet när det var på väg in över Österrike, skriver Berliner Zeitung. Händelsen inträffade 21 januari 2003.

Ökänt bolag

Planet med registreringsnumret N8183J uppgavs tidigare tillhöra Tepper Aviation, ett ökänt amerikanskt bolag som förutom att ha varit inblandat i en rad vapen- och narkotikasmugglingsoperationer även brukar betecknas som ett av CIA:s frontbolag. När TT kontrollerar numret med USA:s luftfartsmyndighet FAA anges dock Rapid Air Trans Inc i Washington som ägare. Även detta företag har nämnts i CIA-sammanhang.

Herculesplanet uppgav att det var på ett civilt transportuppdrag.

Senare ska Österrike enligt Berliner Zeitung ha framfört en protest i Washington mot vad man kallade en icke auktoriserad militär överflygning. Den uppgiften dementerades dock av österrikiska utrikesdepartementet på tisdagen. UD:s taleskvinna sade också till nyhetsbyrån APA att hon inte kände till att Österrike skulle ha protesterat mot andra CIA-överflygningar.

I Tyskland inleddes, också under 2003, en förundersökning rörande misstanke om kidnappning, frihetsberövande och olaga tvång i samband med att CIA-agenter bortfört imamen Hassan Mustafa Usama Nasr från Milano. Denne flögs 17 februari 2003 med en Learjet till den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland där han flyttades till ett annat plan.

Sverige

Många länder har reagerat mera stillsamt. I Sverige pågår en undersökning men det är oklart hur många misstänkta plan som undersöks. Danska, norska och isländska politiker kräver utredningar av sina regeringar. Andra länder har inlett eller aviserat liknande undersökningar. I Spanien har uppgifter om mellanlandande fångtransporter till fånglägret på Guantánamobasen väckt stor uppmärksamhet.

På tisdagen uppgav den amerikanska nyhetsbyrån AP att EU:s egen undersökningsledare i ärendet, den schweiziske politikern Dick Marty, från människorättsorganisationen Human Rights Watch har fått en lista på 31 misstänkta plan som han nu vill undersöka. Marty tänker också använda satellitbilder för att kontrollera HRW:s uppgifter om att CIA har hemliga fängelser på flygbaserna Szczytno-Szymnany i Polen och Kogalniceanu i Rumänien. Den uppgiften har kraftigt dementerats av de berörda länderna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM