"CIA har hemliga fängelser i Europa"

Europarådet ska utreda flygningarna med CIA-plan

NYHETER

CIA har hemliga fängelser i Europa.

Det hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Nu utreder Europarådet 31 flygningar gjorda av CIA-plan runt om i Europa.

Chef för Europas utredning är Dick Marty en schweizisk senator. Han har redan bett om att få ut flygloggar från de olika flygplatserna från det europeiska kontrollorganet för flygtrafiksäkerhet, Eurocontrol.

– Jag har fått en lista från Human Rights Watch med 31 flygplan som tillhör CIA eller har kopplingar till dem. Det påstås att dessa plan användes av CIA för att transportera fångar, säger Marty till AP.

Begärt satellitbilder

Han säger också att det inte finns några direkta bevis för att CIA haft eller har hemliga fängelser i Östeuropa men att det finns mycket att utreda. Dick Marty har också gett i uppdrag till EU:s satellitcenter i Spanien att tillhandahålla satellitbilder från utvalda platser i Rumänien och Polen som pekats ut som möjliga CIA-fängelser.

– När vi talar om fängelser så behöver det inte var för många personer, de kan vara celler för en väldigt liten grupp människor, säger Marty.

De två platserna som pekats ut är militärflygplatsen Kogalniceanu i Rumänien och den polska flygplatsen Szczytno-Szymany. Human Right Watch säger att de grundar sina slutsatser på flygloggar från CIA-flygningar som gjorts 2001 till 2004. Andra flygplatser som använts av CIA i varierande utsträckning är den på Mallorca, Larnaca, Cypern och Shannon på Irland, uppger AP.

"Kampen måste föras lagligt"

Enligt Dick Marty har Europarådet en moralisk plikt att undersöka påståendena men han påpekar att undersökningen inte är menad att ifrågasätta USA:s krig mot terrorismen.

– Det här är absolut inte ett korståg mot Amerika. Jag tror alla européer håller med amerikanerna om att vi måste slåss mot terrorismen. Vi vill inte försvaga kampen mot terrorismen... men den här kampen måste föras med lagliga medel, säger han till AP.

Therese Holmberg