Nakenkameran ska stoppa terror

Testas på Landvetter flygplats nästa år

NYHETER

Nästa år kan nakenkameror bli verklighet på Landvetters flygplats.

Med kameran avslöjas allt en människa döljer under kläderna.

I London väntas kameran dyka upp till nyår.

Pipandet från metalldetektorer kan vara över. Den framtida säkerhetskontrollen kommer vara tyst - men så mycket mer avslöjande.

Det kallas för millimetervågsteknik.

– Vi vill prova tekniken vid någon av säkerhetskontrollerna på Landvetter under våren 2006 i samarbete med en eller flera leverantörer, säger Dan Larsson, Luftfartsverkets säkerhetschef på Landvetter, till tidningen Ny Teknik.

Vapen mot terrorister

I London väntas testet med millimetervågskameror införas redan efter nyår. Först ut blir Paddington station. För det handlar förstås om ett nytt vapen i kampen mot terrorismen.

– Med en sådan här kamera kommer det bli svårare att komma igenom en säkerhetskontroll. Det kan göra att terrorister måste se sig om efter andra mål. Det kan få en avskräckande effekt, säger Jan Kjellgren, som forskar inom millimetervågsteknik på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till aftonbladet.se.

Det nya är att kameran ser genom våra kläder och ända in på huden. Om man har någonting på kroppen så avslöjar kameran det. Även ett maskerat vapen eller sprängmedel kommer upptäckas.

Integritetsproblem

När människor bokstavligt talat kläs av nakna inför kameran blir det problem med integriteten. Men enligt Jan Kjellgren klarar den nya tekniken också det. Det är bara det misstänkta föremålet som kommer ses tydligt. Resten av kroppen blir suddig.

Han tror att de nya kamerorna kommer bli vanliga om så där tio år. Testet på Landvetter nästa år ska ses just som ett test.

– Vi vill dels utvärdera hur långt kamerorna kommit tekniskt, dels hjälpa tillverkarna genom att tala om vilka operativa krav som kamerorna måste klara på en flygplats, säger Dan Larsson på Luftfartsverket, till Ny Teknik.

Johanna Melén