Kvinnorna såldes som sexslavar

16 åtalas - flera av dem har erkänt

NYHETER

Norrköping (TT)

Sexton personer i en stor härva med människohandel åtalades på onsdagen vid Norrköpings tingsrätt.

Nio av dem misstänks ha köpt två kvinnor för prostitution och övriga sju är män som köpt sex av kvinnorna.

De inblandade misstänks under elva dagar i april ha ägnat sig åt en intensiv verksamhet med köp av kvinnor, köp av sexuella tjänster, uppvisning och uthyrning av kvinnor samt prostitution.

Telefonavlyssning

Med hjälp av telefonavlyssning kunde polisen följa och kartlägga hur två slovakiska kvinnor sålts och tvingats prostituera sig i Göteborg och i Östergötland.

Kvinnorna, 20 och 28 år gamla, hämtades i början av året i Slovakien och fördes av en man och en kvinna till Göteborg. Där tvingades de prostituera sig åt fyra män innan de sålde kvinnorna vidare till fem män i Norrköping. Priset för en kvinna var mellan 5000 och 7000 kronor.

I Norrköping tvingades kvinnorna under de elva dagar som åtalet omfattar prostituera sig vid 26 tillfällen. Av dem som köpt sex har polisen identifierat sju män.

Fick fickpengar

Flera av de åtalade har erkänt. De båda utnyttjade kvinnorna har inte velat prata med polisen av rädsla för repressalier.

Polisen vet dock att kvinnorna mer eller mindre arbetat gratis åt sina hallickar. De fick endast fickpengar medan hallickarna behöll de mesta av förtjänsten.

Kjell Rynhag/TT