Fick miljonbidrag - för påhittade projekt

Nu åtalas tjänstemannen i regeringskansliet

NYHETER

Stockholm (TT)

Allt verkade perfekt. Men det var en bluff som pågick i ett och ett halvt år.

En 44-årig före detta tjänsteman i regeringskansliet åtalades på onsdagen misstänkt för att ha lurat staten på 1,5 miljoner kronor.

Pengarna försvann in på hans eget bankkonto. Hälften finns kvar. Resten har han satt sprätt på, enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz vid Riksenheten mot korruption.

Resa till USA

– Det har bland annat gällt en bil värd cirka 300000 kronor och en veckoresa till USA för omkring 100000 kronor. Sedan har det varit annan privatkonsumtion, säger Schultz.

Utåt sett levde 44-åringen ett vanligt Svensson-liv. Han arbetade som handläggare på näringsdepartementets jämställdsenhet. Där anade ingen vad som pågick. Brottsmisstankarna mot honom gäller sex fall av grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

– Han har i stort sett gått med på det som står i åtalet. Han har inte gett någon förklaring till sitt handlande. Jag kan inte se något annat än pengaintresse, säger Schultz.

Fick beviljat

Den åtalade misstänks ha duperat staten, det vill säga näringsdepartementet och socialdepartementets Arvsfondsdelegation att bevilja bidrag till olika föreningar och jämställdhetsprojekt som mannen själv hittat på. Ett av dem hette till exempel Nordisk motverkan av sexualiseringen av vardagsrummet.

Mannen drog sedan ärendena för berörda ministrar och fick pengar beviljade.

– Allting såg väldigt bra ut. Han hade alla underlag som protokoll, verksamhetsberättelser och föreningsstadgar, säger Schultz.

De misstänkta brotten ska ha begåtts från januari 2004 och fram till första halvåret i år.

Kontaktade polisen

Det var mannens stora intresse för e-postande som röjde honom.

– Först skickade han ett e-postbrev till en kvinna. Hon visste inte vem han var. Sedan fick hon ett brev till. På grund av brevets innehåll, som hon uppfattade som obehagligt, blev hon orolig och kontaktade polisen. Datorn identifierades och visade sig stå på näringsdepartementet, säger Schultz.

Yvonne Moberg/TT