"Det syns inte utanpå men det känns inuti"

Läs hela chatten med Rädda Barnens Lotta Poolfeldt om barn och sorg

NYHETER

Aftonbladets artikelserie om barnen som överlevde tsunamin men som förlorade en eller flera anhöriga väcker många tankar.

Hur klarar barn av sorg och hur ska de komma vidare?

Rädda Barnens kurator Lotta Poolfeldt svarar på några av läsarnas frågor.

marlene säger: Hej, min kompis förlorade sin storebror för två år sedan. Hon har fortfarande inte "levt ut" sin sorg över detta, utan lever på som vanligt. Hur långt tid kan det ta innan sorgen kommer ut?

   Lotta Poolfeldt säger: Det är väldigt olika. Kan det vara så att hon har andra sätt att uttrycka sin sorg på än genom att prata. Kanske skriver hon eller får ur sig saknaden efter sin bror på annat sätt. Ibland kan det ta flera år innan man orkar börja känna efter sorgen och saknaden, det finns inga bestämda regler, det är bara den sörjande som kan bestämma det. Samtidigt ärt kompisar oerhört viktiga. Häng kvar!

per säger: Hur ska man som lärare ta hand om de elever som förlorade någon i tsunamin? det känns som om risken är att man tog hand om det akuta - men de är ju fortfarande ledsna. vad göra?

   Lotta Poolfeldt säger: Å vilken bra fråga. Många sörjande tror att ni andra har glömt bort för ni visar inte att ni förstår att de fortfarande sörjer. Sorgen brukar påverka skolarbetet, man kan inte koncentrera sig och man orkar inte som förut. Visa att du förstår att eleven fortfarande sörjer och saknar och fråga vilken hjälp han eller hon behöver i skolarbetet, inför skrivningar till exempel.

lisa säger: Barnen i artikelserien verkar så modiga. Hur mycket döljer de och stämmer det att man blir "vuxen i förtid"?

   Lotta Poolfeldt säger: Jag hoppas att barnen inte givit hela sitt inre i en tidningsartikel och att de har nära personer som de kan dela med sig av det de vill och behöver till. De barn i sorg jag känner brukar säga just det att de förstår livets risker och att de blivit mer mogna efter förlusten och katastrofen. Det finns ju både bra och dåliga saker med det. Men en flicka sa: Jag hade hellre varit dum och ovetande och haft min pappa kvar.

Dinosaur säger: Är det vanligt att barn som lever i sorg drar sig till kriminella kretsar?

   Lotta Poolfeldt säger: Barn som får ett klokt vuxenstöd för sin sorg kan få en fortsatt fin barndom och ett bra vuxenliv. Barn som inte får nåt stöd kan känna sig ensamma, utanför och otrygga och då kan de hamna i dåligt sällskap. Det är viktigt att vi vuxna lyssnar på och stödjer barnen.

Timo säger: Hur beter sig barn som sörjer? Jag kan tänka mig att det uttrycks lite olika?

   Lotta Poolfeldt säger: En flicka sa så här: Det syns inte utanpå men det känns inuti. Det är inte alltid barnen beter sig på ett annorlunda sätt men reaktioner man kan se, särskilt hos yngre barn är att barnet blir mer klängigt, söker tröst mer, eller blir arg för olika saker, får kortare stubin, får svårare att somna på kvällarna, sover sämre och drömmer mardrömmar, blir mera inåtvända. Det är ofta i skillnaden på beteendet före och efter som det blir tydligt hur barnet sörjer. Men har barnet förlorat en nära familjemedlem måste vi självklart utgå från att barnet sörjer, även om vi inte kan se några yttre tecken på det.

kalle säger: Vågar man prata med en kompis som var med i tsunamin. Eller är det dags att släppa det nu?

   Lotta Poolfeldt säger: Vad härligt att du undrar det. De flesta barnen blir jätteglada över att kompisar visar att de fortfarande bryr sig. Fråga din kompis: Är det ok att jag frågar om tsunamin eller hur du har det? Han kommer att bli glad för frågan. Ena dan kanske han vill prata om det, en annan dag kanske han inte vill. Ge inte upp!

janne säger: Vad är det sämsta man kan göra om man känner någon som är drabbad?

   Lotta Poolfeldt säger: Så här säger barn som är drabbade: Det sämsta de kan göra är att gå över på andra sidan gatan och inte prata med oss. En annan dålig sak är att säga: jag vet precis hur du har det. För det vet man inte. Visa hellre att du bryr dig om genom att säga: Jag är så ledsen för din skull eller jag är så ledsen för att du förlorat din familjemedlem. Visa att du orkar lyssna, du behöver inte säga så mycket.

säger: hej -hur märker man att ett barn mellan 1-3 år har sorg efter skilda föräldrar och vad kan man själv göra?

   Lotta Poolfeldt säger: Skilsmässa är också en förlust som ger sorg. Här kan man se på barnets reaktioner som jag talat om tidigare. Om man försöker upprätthålla kontinuitet så mycket som möjligt och låter barnet ha kontakt med båda föräldrarna om möjligt och visa att man kan hålla sams kring barnet och inte överge det på något sätt behöver inte föräldrars skilsmässa skada barnet.

säger: hur ska man behandla kompisen i klassen, om den har förlorat någon?

   Lotta Poolfeldt säger: Jag blir glad över alla kompisars frågor som visar att ni bryr er om en sörjande kamrat, ni är så viktiga. Fråga kompisen själv hur han eller hon vill bli behandlad. Med en del kompisar vill den sörjande prata och få mycket stöd, med de andra kanske han eller hon vill vara som vanligt och göra roliga saker som man brukar. Men fråga hur din kompis vill ha det.