”Jag brinner för jämställdheten”

Regeringstjänstemannen lyckades lura av tre ministrar 1,6 miljoner

BLÅSTA Mona Sahlin, samhällsbyggnadsminister, Jens Orback, jämställdhetsminister och Carin Jämtin, biståndsminister.
NYHETER

Den 44-årige tjänstemannen bluffade till sig 1,6 miljoner från tre ministrar.

Nu berättar han för första gången varför – och hur – han kom över pengarna.

– Jag brinner för jämställdheten.

44-åringen beskriver sig själv som en modest person i förhör med polisen. Han levde ihop med sin fru och sin son. Hustrun hade ingen insyn i sin makes ekonomi och han har inte heller något större socialt nätverk, inga hobbys och få vänner.

Han jobbade som handläggare på Näringslivsdepartementets jämställdhetsenhet och beskrivs av polisen som ordningsam. Sammantaget var det relativt enkelt för 44-åringen att hitta på ett antal falska föreningar och nätverk som sedan ansökta om pengar till olika jämställdhetsprojekt.

Allt var en bluff

Mannen hyrde en lägenhet i centrala Stockholm av en gammal studiekamrat som han använde som ”kansli”. Där satt han sedan och funderade ut de olika projekten och namngav personer som aktiva i föreningarna. Han skrev falska mötesprotokoll och stadgar. Allt undertecknades med trovärdiga namn. Men allt var en bluff.

– Ja, namnen har, har tillkommit på det sättet att jag slagit i eller tittat i telefonkatalogen och valt namn jag tycker om helt enkelt, säger han i polisförhör.

44-åringen är åtalad på sex olika punkter av grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. I samtliga sex fall har han själv startat föreningen eller projektet som ansökt om pengarna. Ansökningarna har varit undertecknade med falska namn och 44-åringen har handlagt sina egna ärenden på departementet. Han har personligen föredragit ärendena för samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin, jämställdhetsminister Jens Orback och biståndsminister Carin Jämtin.

Förfalskade fullmakter

Men hur kunde mannen komma över 1,6 miljoner kronor?

I förhören ger han själv en del av svaren. Efter att pengarna betalats ut kontrollerades inte att de verkligen gick till jämställdhetsprojekt.

– Det finns ingen, ingen som helst tradition att departementetet mottar kvitton och liknande, säger 44-åringen i förhör.

För att kunna plocka ut pengarna från föreningarnas konton har han förfalskat fullmakter där han angett sitt riktiga namn som uttagsberättigad. Pengarna gick sedan till konsumtion.

Han köpte bland annat en resa till USA för 100 000 och betalade sin fru 130 000 för tre veckors arbete i en av hans hans påhittade föreningar. Han köpte också en ny bil värd 300 000 kronor som han i förhör hävdar att han behövde ha i sin verksamhet.

– Jag har varit på olika bibliotek i Stockholm såväl som i Värmland, säger han till polisen.

44-åringens egen förklaring till varför han lurade till sig pengarna är att han brinner för jämställdhet och att han gärna ville föra ut budskapet.

– Det har varit så brinnande att jag har önskat då att bilda föreningar som arbetar med detta, tyvärr så har jag inte bildat det på det viset som jag förstår är stadgeenligt, förklarar han i förhören.

Åtalet gäller:

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM