”Blir så jävla matt på alla köksbordsrasister”

Signaturen ”Ö-mar” varnar för frustration och förtryck

NYHETER

På onsdagen sände SVT dramadokumentären ”Lasermannen” – om John Ausonius som under 1991 och 1992 sköt elva personer. Det enda de hade gemensamt var sitt mörka hår och mörka hudfärg.

Här är alla inlägg som kom in till Eftersnack som handlade om hur situationen ser ut i dag.

Jag vaxte upp i Sverige och flyttade till USA nogra or sen. Kom tillbaka till Sverige med 5 ors professionel arbetserfarenhet och tvo hogskolleutbildningar. Sokte job till mer an 300 svenska foretag fron sekretereare till direktor nivo och ingen gav mig mojlighet att vissa vad jag kan gora for de. Allt jag fick var ett social bidrag for ett par monader som motsvarade mindre an 5 timmars lon i USA. Flyttade tillbaka till USA, sokte till 20 foretag inom tvo dagar och fick 8 intervjer, fem av de erbjod mig job. Sociala livet ar mycket lattare i USA for en som kommer fron (axes of evil) an en som lever i Sverige med utlandk background med utbildning och arbetserfarenher som ar hogre an 80% av befolkningen. Jag tror inte jag nogonsin kommer att vilja bo i Sverige igen.

MG

-----

Go kväll

Sverige är ett främlingsfientligt land och det har verkligen inte blivit mindre på något sätt,

om man ser det på det inifrån.

Det jag menar är att man väldigt sällan läser i tidningarna eller hör på TV att någon pratar

illa om invandrare, det kan nog dom flesta hålla med mig om.

Det som däremot hörs på tv eller läses i tidningarna är att invandrare blir mer och mer diskriminerade och det är inget bullshit, dom har rätt till 110%.

Det som sker är att man blir diskriminerad på jobbet, skolan eller ute på gatan.

Jag själv är invandrare och jag kan gott och väl säga

att folk kollar snett på en, folk verkar inte vilja veta av en och man har en betydligt

lägre status allt ifrån att man går på stan till att man går och söker jobb eller handlar på ICA.

Men jag beskyller inte bara det svenska folket, folk med invandrar bakgrund är

inte mycket bättre själva, gång på gång har jag mött invandrare som verkar

vara rädda, väljer bort den där invandraren mot något renare och bättre

i deras ögon.

Nog om det..

Att vara invandrare i det svenska samhället idag är både svårt och enkelt,

att få svenska kompisar bland unga är inget problem det har jag själv erfarenhet av,

desto svårare är det att få kontakt med dom äldre herrarna och damerna.

Och det är just dom äldre som gör samhället för invandrare otryggt, det är dom

som kollar snett, det är dom som ger dessa kommentarer, det är dom som gör att man känner

sig mindre värd helt enkelt.

Det är inte ofta jag ser en vuxen svensk man gå med en vuxen utländsk man, just nu kan jag inte komma på nån gång jag har sett det, ni kan tänka efter själva.

Invandrare kommer in på brottsliga banor för att dom blivit mobbade för deras hud färg, inte fått någon chans i samhället.

Unga människor i Sverige är på något sätt mer förstårligare, varför kan man fråga sig?

Jo dom unga har fått en bättre kontakt med invandrare genom skolan eller någon

idrottsverksamhet, medan dom vuxna stänger ute invandrare från att t.ex. få jobba.

Jag personligen har drabbats av diskriminering, jag har fått påhopp om min dialekt och att jag bryter.

Ingen människa vill höra något sådant utav en annan speciellt inte utav någon som man jobbar hos.

Jag tänker väldigt ofta på det jag fick höra och försöker bättra på mig

utav någon anledning är det för att bli accepterad i samhället eller är det helt enkelt för att slippa

höra dessa kommentarer.

Jag säger till det svenska folket som diskriminerar och på något sätt hyser hat mot invandrare, låt oss få en chans skippa diskrimineringen och fram med medkänslan.

Och till dom som känner sig utsatta säger jag, fortsätt att stå emot ni vet vad ni kan och bevisa vad ni kan, det finns inget folk som är bättre än det andra alla kan ni och alla vill ni.

Någon dag behöver vi alla varandra.

//Karre

-----

Min familj och jag kom till Sverige 1993, på grund av att vi blev diskriminerade i vårt land.

Det är härligt i alla dessa år, att inte ens tänka på någon diskriminering, på jobbet eller i vårt privata liv.

Till är som har upplevt främlingsfientlighet, vill bara säga, att det finns mycket goda människor omkring oss.

Det är bara att strecka handen...

En läkare sa till mig:

"Nya svenskar, invandrare, flyktingar-betyder mycket för mig i mitt liv, många uppfattar jag som mina bästa vänner.

Och ni betyder mycket till Sverige, och era barn kommer att betyda ännu mer.

Sorgligt bara, att en majoritet av svenskar inte begriper det.

Det beror enbart på okunnighet- och att de inte fått förmånen lära känna er."

Mins det, om du stöter på främlingsrädsla i samhället.

Mvh. ny svensk

-----

Det gör ont i mig att se hur allt rivs upp igen för offren och deras anhöriga ! Förstår faktiskt egentligen inte varför detta var nödvändigt. Det är ju för f-n ingen "berättelse" det här, det är VERKLIGHETEN, som flera av Asonius offer lever med varje dag fortfarande. Handikappade, utstötta ur gemenskaper, utblottade, med hjälp på sin höjd genom landstingets försorg mao med minsta möjliga........ med trauman, smärtor, sovstörningar,

människor som hade ett liv före detta. Ganska bra liv. De skrattade, pratade, diskuterade precis som vi gör nu, de sjöng, dansade, älskade, inte bara det; De hade också tagit sig hit av olika orsaker men alltid med en järnvilja och under umbäranden av olika slag. De hade ett ganska bra liv, med framtid, planer, mitt uppe i sina livsverk med familjer eller företag.

ALLT TOGS IFRÅN DEM FÖR ATT ASONIUS SKÖT DEM

Jag tycker inte det finns något mer att säga om det här.

Fan - att debatten handlar om rasism - ett luddigt och vitt och brett begrepp vi kan tjata ihjäl oss om utan att något egentligen händer eller förändras, Fan - att det nu handlar om Asonius - hans motiv - hans sinnesjukdom, Fan - att vi tycker så mycket om att se det enkla , och diskutera flummigheter.

Att i praktiken handla; som medmänniskor, politiker, byråkrater, det är svårare.

Att i stället förstå vilken oerhörd tragedi det här varit för enskilda människor och deras omgivning är svårare.

Vad gör vi åt det ? Vad gör vi åt att det sitter människor i dag vars liv raserats i följd av Asonius härjningar, som inte ens fått ut sina skadestånd och förmodligen aldrig får det, eftersom han inte har några pengar, utan får nöja sig med existensminimum, vad gör vi åt det ?

Jag tycker den här Tamas ska låta vinsten på sin bok gå till en fond för de som drabbades av våldet, han skriver om, så kanske det ändå får någon mening att han skrev boken.

/Mariann

-----

Jag läser ofta NT på nätet (Norrköpings Tidningen)

Där har man för ett halvår sedan startat ett debattforum.

Gå in och läs där.

Vad man än startar för debatt så blir det negativt prat om invandring.

Om jag ex, startar en debatt om blommor så blir det prat om invandrare.

Jag är trött på detta, då jag är säker på att de som skriver sina uttryck om invandrare ej vågar stå och säga det rakt i ansiktet på dom. De skulle inte palla med motargument från en invandrare.

I släkten har vi en ingift invandrare, vars barn är så duktig i skolan, men, jämför han sina betyg efter ett prov med en skolkamrat så visar det sig att den "Svenska" får ett MVG på mindre poäng än mitt syskonbarn. Även hans klasskamrater tycker det är för jäkligt och de har tagit upp detta i klassen, lärarna har ingen förklaring. Han tyckte det var jobbigt i början efterssom han varken skolkar eller är otrevlig (så är det sagt på terminsamtalen) nu har han lärt sig att leva med det. Han har bra stöd hemifrån i det och från oss (släkten) genom att vi säger att lärare är också OKUNNIGA.

Min syster tycker även att hon blivit diskriminerad "som mindre vetande" sedan hon gifte sig med pojkens Pappa för 25 år sedan. Hon har blivit väldigt kränkt av arb.kamr och Chefer "som" tänk om han sticker med er son m.m. Då hon har ställt dom samma fråga har de blivit förnärmade. Jag undrar då, vad är skillnad på min syster och dom i en sådan fråga ???

Vi måste vara realistiska i detta ämne, då vi i vår släkt är överens om att detta fenomen finns i hela världen, tänker man så kanske min syster, hennes man och son kan vända kinden till, åtminstone till en viss gräns.

M.V.H !

Helena.

-----

Först av allt är det oerhört synd att denna vidriga människa får all den uppmärksamhet som han bara avnjuter (som någon annan påpekade)

Att man kan tänka sig vara vän med en sydeuropé men inte en irkaier är alltigenom tragiskt. Låt mig påpeka att vissa av mina svenska kompisar jag haft genom åren bara bott i s.k. svenska områden och innan de talade med mig hade de aldrig ens sagt så mycket som hej till en irakier som mig. Nu har är de av en annan uppfattning än vad de var då (helt klart rasistiska tendenser)

Människor är människor och det finns absolut inga "raser" Väx upp, detta är det land som förhoppningsvis ska finnas med på världskartan som ett rikt och demokratiskt i-land...tyvärr bidrar inte dessa tendenser till att landet kan se som framgångsrikt. Många av mina manliga bekanta känner sig klart diskriminerade i detta land, så det är klart tio gånger värre för en irakisk man att ens existera i Svea Rike än en kvinna som jag!

Peace Love and Understanding, Sarah

-----

Det är idag mycket värre än det var under 90-talet. Jag är 29 år och har bott här i snart 22 år. Under 90 talet kändes det som om endast de äldre samt skinnskallar som var invandrarfientliga. Nu är det från alla möjliga håll. De som skyller på att de helt enkelt inte har möjlighet till att få utlopp för sin rasism och måste därmed gömma den har ju fått allt om bakfoten. Frågan är varför de är rasistiska till att börja med?

Det svenska samhället är ett tydligt klass-samhälle där vi invandrare hamnar längst ner. Det komiska i det hela är att oavsett om man är född här eller verkligen "invandrade" från ett annat land så blir man kallad invandrare av folk, media och myndighet.

En helt vanlig dag för en invandrare innehåller mången inslag av diskriminering. Vi blir diskriminerade när vi söker jobb eller boende. Vi blir diskrimerade när vi vill gå på krogen med vänner. Det blir bara värre. En invandrare som driver eget företag och har tjänat ihop till att köpa en ny bil ses som en kriminell av sin omvigning och myndigheter. För, "en blatte är väl inte ärlig, och har säkerligen fifflat till sig bilen."

Detta är ett klassiskt fall av en ond cirkel. Svenskar stöter bort oss ur deras samhälle. Vi stöts bort in i ghetto-liknande samhällen. När vi försöker komma in i det svenska samhället och inte lyckas så uttrycker vi oss med alla möjliga medel (debatt, vädjan och till slut våld), vilket i sin tur gör att vi stöts bort oss ännu mer. Tills det att vi har upplopp och förödelse som enda talan. Se bara på Frankrike.

I Kalifornien i USA har det t.ex. lag på att varje företag måste fylla en kvota när de anställer. Samma sak gäller universitet och bostadsförmedlingar. Ska det behövas här också? Att det blir lag på att vi ska ha samma rättigheter? Jag trodde att de svenska grundlagar som finns idag redan förespråkar att alla människor, oavsett kön, ras eller hårfärg har samma rättigheter. Bördan ligger då hos politiker, samt media, att styrka de lagarna och hjälpa till att förhindra folk som den s.k. lasermannen att frodas i Sverige. För, oavsett vad ni tror så är detta det enda land som många av oss invandrare kallar för vårt hemland.

/SLT

-----

Hej - Det finns inget varre an att hora vuxna manniskor prata om negrer och svarthuvuden som att det vore en acceptabel benamning. Tiden ar over da svenskar var oinformerande om vad som var lampligt och olampligt att saga. I dagens samhalle tycket jag verkligen att alla skall vara nagonlunda kansliga med vad som sags och menas i sociala tilfallen. A andra sidan sa ska invandrare (som mig sjalv) inte vara for kansliga och forsoka hitta rasistiska benamningar nar dom inte finns. Jag tror att om invandrare forsoker anpassa sig till den svenska kulturen sa kommer det blir mycket lattare for dom att overleva i ett svenskt samhalle. Kom ihag - alla svenskar ar inte framlingsfientliga, bara ett ytterst fa. Vad vi som svenskar ska var radda for ar dom vuxna manniskor som lar sina barn att hata och forakta allt som inte ar svenskt, det ar dom som haller Sverige tillbaka.

MVH - Tommy i USA

Ps. VM Guld '06.

-----

Jag blir så jävla trött på att så fort man pratar om rasism så ska de alltid vara nån som tar upp hur invandrarna själva diskriminerar svenskar och andra invandrare. Vad spelar de för roll? Jag har bott i Sverige hela mitt liv och tycker om landet, kulturen samt svenskarna. Ändå blir jag diskriminerad nästan varje dag. Det e skam att jag inte kan gå ut med mina svenska kompisar och ta en öl utan att vakterna är på mig och nekar mig inträde. Det är skam att alla mina fd svenska klasskamrater har fått fastjobb efter skolan medan jag och de andra lite "mörkare" killarna jobbar svart eller ströjobbar. Och när jag klagar på detta så fattas de aldrig nån idiot som säger "men om du inte gillar de så kan du flytta tebaks", "men hur e de i ditt land?". Jag har bott i Sverige i 22 år och förtjänar att bli behandlad som resten av befolkningen. Skärpning nu för annars kan de sluta som i Frankrike!

/ Trött på rasismen

-----

Efter att ha läst igenom det som skrivits här innan blir jag ledsen över att vara född i det här landet och vara landsman med sådana kompletta äpplen.

Jag såg att någon skrivit att han "aldrig kan vara vän med en irakier, men en sydeuropé går bra."

Det var något av det mest idiotiska jag hört på hela dagen, och det vill inte säga lite. Jag känner flera från mellanöstern som bott här runt tio år, och de är precis som jag utom att de äter inte fläskkött och deras mammor bär slöja.

Hur människor beter sig, huruvida de är kriminella eller inte beror inte på var de är födda, utan under vilka förhållanden de lever!

Någon annan skrev här innan att en busschaufför blivit nedslagen i ett invandrartätt område, och därför skulle man rösta på SD var i princip snubbens poäng.

Att han blev nedslagen just där beror inte på att de som bor där är till större delen muslimer eller judar eller jugoslaver eller afrikaner, det beror på att vi som är födda i det här landet dagligen tittar snett på dem, vi tvingar dem att bo i förorter som Rosengård och Tensta för att de får inga vettiga jobb, och kan därmed inte betala för att bo i något av Svensson-förorterna och därmed aldrig integreras.

Frustration och förtryck skapar ilska, och den ilskan fick tyvärr en busschaufför i Malmö smaka på. Beklagligt naturligtvis, men knappast oväntat. Vi får vad vi förtjänar efter att ha behandlat våra medmänniskor som tredje klassens invånare trots att dom förmodligen är bättre människor än din genomsnittssvensk.

Det finns EN människoras, och begreppet rasism är därmed baserat på någon jävla rasbiologi-teori som borde ha dött ut 1945.

Ett land är ett streck på kartan, och vi måste behandla invandrare som de människor de är...

Blir så jävla matt på alla köksbordsrasister. Fy fan...

/Ö-mar

-----

Självklart finns det dold rasism i Sverige. Men den kommer lika mycket från invandrarna som från svenskarna. Ingen är bättre än den andra. Alltid när det pratas om rasism är det svenskarnas syn på invandrarna men det pratas aldrig om invandrarnas syn på svenskarna. Rasismen är tydlig på båda hållen och båda är lika viktiga att bekämpa!

Är själv från libanon

/Sara

-----

Hej

En mycket intressant sak som aldrig tas upp i något sammanhang när det talas om främlingsfientlighet är hur invandrare själva pratar och beter sig mot de som är "svenskar" eller till och med mot andra. En invandrare får säga precis vad som helst utan att det uppmärksammas. För ett tag sedan åkte jag buss i staden där jag bor och lyssnade på två invandrartjejer som satt och pratade om andra invandrare. De kallade personer från mellanöstern för "blattar" och svartskallar. Är detta ett ok beteende? Hur hade detta tagit om en svensk med vit hudfärg hade sagt samma sak?

Jag tror att mycket av de motsättningar som vi ser idag beror helt enkelt på att vi som människor är så helt olika. En person från Sverige är helt olika en person från tex Irak och har stor skillnander i kultur, traditioner mm. Är det konstigt att problem då uppstår? Personligen skulle jag aldrig bli kompis med en person från tex Irak medans personer från Sydamerika eller södra Europa skulle passa mig mycket bättre. Varför? Jo helt enkelt därför vi som människor är mycket mer lika varandra.

/Får man tycka vad man vill i dagens Sverige?

-----

Hej Sverige är ett bra land när det gäller vård, dagis och skolundervisning.

Det största nackdelen med Sverige är det förekommer mycke dold rasism och diskriminering i arbetsmarknaden inom vissa yrke som ingenjörer och ekonomer. Själv va vi fyra personer med utländskt bakgrund som läste till civilingenjör och ingen fick jobb som ingenjör i Sverige, trots vi hade höga betyg. Medan dem andra fick jobb, vissa klarade inte av utbildning fick ändå jobb. Personligen tycker jag Tyskland har bättre erfarenhet när det gäller att anställa folk med utländsktbakgrund, men det kanske vänder här i Sverige också om 10 år(kanske)!!

M.V.H.

/H.S

-----

Tyvärr så måste detta ämne blåsas upp gång på gång. Många invandrare (jag är också en) vägrar se vilka bra liv vi lever i Sverige egentligen. Visst, rasism finns, men nämn något land som är helt fläckfritt. Varje gång någon blir ställd vid t.ex. en jobbintervju så haglar anklagelserna mot rasism in hit och dit. Självklart, man kan inte blunda för det som sker, men denna inskränkthet måste upphöra från allas håll. Om man vill bo i detta land så kan man passa på och öppna sig för just den svenska kulturen och även öppna sig för hur det svenska samhället egentligen fungerar.

Samtidigt så är generaliseringen ett stort problem från alla håll, då många människor just är så instängda i sina egna världar. Våga vidga dina vyer så kommer du se att du blir bättre bemött. Jag har öppnat mig för mina svenska vänner, och själv blir jag bra bemött tillbaka.

/Jugoslav

-----

Vill bara citera Janne Josefsson ifrån sista numret av tidningen Moderna Tider, hösten 2002

"Vi journalister har ett oerhört ansvar för att flykting- och invandrarfrågor inte kan diskuteras på ett vettigt sätt. Vi har fungerat som journalister i en totalitär stat och målat upp bilden av det mångkulturella samhället som problemfritt ­ precis som makthavarna har velat höra." (Kortat på grund av upphovsrätten, red anm.)

Om detta är sant borde man polisanmäla hela samhället, för i så fall är en del av våran demokrati borttagen, förmodligen blivit så här för att politikerna i alla dess former inte vågat ta upp den här känsliga frågan...

Puss Hej, En Fjärdedel Finne!

-----

Hej Aftonbladet,

Jag kommer inte ihag hur Sverige var under borjan av 90 talet, jag var da en liten flicka och markte da inte sa mycket av framlingsfientligheten. Man ser och marker det ju aldre man blir med tiden.

Just nu bor jag utomlands, men ar i landet ganska ofta, och jag kan lova dej att det finns dar annu, om inte varre nu med tanke pa det hara med " War on terror" dar vissa mer eller mindre kanner sig utpekade av det svenska samhallet. Ju varre ar det om man bor I ett mindre samhalle.

Jag personligen kanner att jag har blivit diskrimerat, pga mitt utlandska namn, speciellt I arbetsmarknaden.

En gang jobbade jag med teleforsaljning, och jag blev tillsagd utav arbetsgivaren att jag skulle saga att jag hette " Eva Andersson".

Vi vill inte forvirra vara trogna kunder blev jag tillsagd.

Jag tycker att Sverige ar ett underbart land, jag ar fodd och uppvuxen dar, men precis som alla andra lander har den ocksa sina brister.

/ Zara, NY

-----

Hej

Sverige har faktiskt blivit mer globalt, mer öppet och flitig diskuterar frågor om diskriminering, invandrarpolitiken- och främligsfientligheten. Men vad det gäller att handla i praktiken, våga stå emot mörka krafter/ideer samt komma på självkritik har vårt samhället tyvärr inte kommit så långt, anser jag.

...därför våga tala om segregerade områden, våga tala om gettot, våga tala om rika (priviligerade) och välbärgade områden. Och våga tala om att det finns klasser, rika och fattiga i vårt land.

MVH

/Josef Bargevro

-----

Då, när Lasermannen var den stora skräcken i vårt land, hade Sverige, fått många flyktingar och andra asylsökande från forna Jugoslavien. Det var många invandrare och många svenska kände sig "hotade ". ( Jobb, socialförsäkringar & a-kassa m.m )

Många av de som var främlingsfientliga då, under 90-talets början har en annan bild idag, man umgås och har blivit kompisar, upptäcker att en annan kultur kan "ge oss mycket ".

Främlingsfientlighet finns, tyvärr ! Det kan man nog aldrig helt få bukt med, men det som är viktigt är vad vi som är småbarnsföräldrar idag lär vår barn.

Rötägg & parasiter finns överallt, alla nationaliteter. Men man kan för den sakens skull inte generalisera och dra alla över en kam. Vad någon eller några gör kan inte en hel folkgrupp få "sota för ".

/Lotta P

-----

Hej Aftonbladet!

Jag blir så förbannad över att en sån eländig människa som John Ausonius får den uppmärksamhet han får, just uppmärksamheten var säkert en del av syftet med det han gjorde så han måste ju bara älska all den uppmärksamhet han nu får.

Hur fungerar vi människor egentligen om han någonsin släpps fri igen, vilket säkert kommer ske framöver.

Den skada han åsamkat alla dessa människor och dess anhöriga kan ju aldrig gottgöras, den är ju helt enorm.

Han ska låsas in för gott, men i vårt slapphänta samhällle lär han väl tyvärr husera fritt igen inom några år.

/Janne

-----

hej

Jag tror ej att sverige är mindre främlingsfientligt i dag

svenska har lärt sig att diskriminera och förnedra invandrarer på ett annat sätt som det är mindre synlig eller tidlig . jag har bott över 19 år i sverige och alltid var en bra medborgare som har inte äns en trafik anmärkning, med mina kompetens som civilingeniör har jag fått alltid bra jobb men för det mesta vikariat eller timlön vid behov anställning.

En kompis som är svensk och jag sökte tre olika jobb samtidigt, vi blev interviuad båda två, vem fick heltids anställning., det var iallafall ej jag fastänn mina betyg ligger mycket bättre än vad han har. vad kallar ni det för???????????? det kallar jag diskriminering.

/Roya

-----

Nej inte alls, snarare mer.

Jag tror att orsaken till att det verkar vara främlingsvänligare idag, beror på att det inte är tillåtet att tycka negativt om invandrare. Det tycks strida mot diverse lagar och bestämmelser.

Officiellt tycker i princip alla positivt, men pratar man med folk privat och det inte finns nån risk att åsikterna går vidare, så är förvånansvärt många negativa. Man törs helt enkelt inte uttrycka sin riktiga åsikt, för risken att bli påhoppad från alla håll. Jag tror att det finns mycket fientlighet lagrat inombords hos folk som hotar att när som helst explodera, när rätt situation uppstår, och man känner att många tycker samma sak.

Det har man ju sett att det har skett utomlands. Först är allt frid och fröjd, men plötsligt är det rena kriget mellan den inhemska befolkningen och invandrarna förvarning.

/Hubbe

-----

Hej,

Jag är en invandrare kvinna som har varit i det svenska samhället i 14 år.

Jag har utbildat mig och när jag började jobba då upplevde jag sidor av Sverige som jag aldrig har upplevt tidigare – sidor som diskriminering.

Jag har alltid arbetat mest och för lägsta lön. Jag har ofta upplevt att inte varit på samma villkor som övriga arbetskamrater trots att ha jag har kämpat så länge för att vara på samma villkor.

/BJ

-----

sverige är ettan när det gällar rasism , dolde rasism

/Hamid

-----

Sverige är inte ett dugg mindre främlingsfientligt idag än vad det var förr. Snarare tvärtom. Felet med dagens Sverige är att inte alla kan få utlopp för sina åsikter. Så har det alltid varit, men nu är det sju resor värre än vad det var förr. När det kommer till en sån sak som apatiska flyktingbarn. Alla vet att det bara finns i Sverige. Ingen vågar tala illa om det. Se bara på Morgan Johansson tidigare idag, Ulla Hoffman från vänstern bet ju tillbaka direkt, även om det han sa knappast kan tolkas som särskilt negativt om man jämför med vad jag hör i mitt dagliga liv och detta utan att umgås med extremhögern, snarare sossar. Busschaufför nerslagen och brutalt misshandlad i ett invandrartätt område i Malmö. Alla talar om det, men knappast offentligt. Och skulle någon få för sig att tala offentligt, så är det ju knappast "dom stackars invandrarnas" fel. Dom små liven får ju helt enkelt inte tillräckligt med uppmärksamhet från samhället. Stackare. Är det egentligen speciellt konstigt att högerextrema krafter frodas när det inte finns någon annanstans att få utlopp för sina åsikter än i just dom kretsarna? Dom tror ju att våld är det enda sättet att lösa en konflikt! Det finns något som heter dialog och den ska föras på alla plan. För och emot. Sverigedemokraterna är inte rasister, dom är bara inkompetenta "politiker". Visst finns det nazister inom SD, men finns det inte kommunister inom V då? Vad är skillnaden? Ny Demokrati, säga vad man vill, men nästan alla deras punkter i partiprogrammet har genomförts, plus att dom hade ganska stort stöd från folket på den tiden. Skillnaden mellan Ny Demokrati och Sverigedemokraterna, är att SD inte riktigt förstår att man inte kan föra en politik enbart inriktad på en så pass infekterad fråga. Det finns gott om normala, intelligenta människor som har samma åsikt som mig. Låt dom komma fram för en gångs skull. SKAPA DEBATT!

/Daniel

-----

Sverige är ett rasist länd, jag har drabbat med diskriminering flera gånger hus polisen på tingsräten blev jag oskyldig domt, på arbetsförmedligan,och vi är diskriminerat på bostadrät förening ,på krogarna på grund att vi är utläningar.Det är sverige det är ett demokrati länd som ni säjer?in dag komer att handa här lika som frankrike i din här länd.

/doft

-----

Läs också