Pappan, mamman och sonen häktade för mordet i Högsby

16-åriga dottern släpptes fri

NYHETER

Oskarshamn

Pappan, mamman och sonen i samma flyktingfamilj i Högsby häktades på onsdagen för mord på en ung man som hittats död i deras lägenhet.

Den 16-åriga dottern släpptes fri. Allt talar för att den mördade 20-åringen föll offer för hedersrelaterat våld.

Häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar i Oskarshamns tingsrätt tog mer än fyra timmar på eftermiddagen. Den 17-årige sonen häktades först. Han medgav att han kan ha orsakat 20-åringens död, men nekade till mord. Dödsfallet skulle enligt honom i stället inträffat i samband med ett slagsmål, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

"Mycket ovanligt"

Rätten beslöt att häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för mord. Mot sina nekanden häktades sedan den 41-årige familjefadern och den 40-åriga mamman för samma brott. Rätten satte häktningstiden till en hel månad. Normalt krävs omhäktningsbeslut efter 14 dagar om inte åtal dessförinnan hunnit väckas.

-Jag har aldrig hört talas om så långa häktningstider tidigare. Det är mycket ovanligt, säger Ulf Karlsson, informationsansvarig hos polisen i Kalmar län.

Den yngsta familjemedlemmen, den 16-åriga flickan, var också begärd häktad för mord. Hon förnekade all delaktighet och försattes av rätten på fri fot. Hon omhändertogs direkt av de sociala myndigheterna. Enligt Ulf Karlsson är hon fortfarande misstänkt.

Upptäcks inte

Det var i fredags som 20-åringen hittades knivhuggen till döds i familjens lägenhet. Socialtjänsten i Högsby kände till att 20-åringen hade en relation med dottern och motivet till dådet tros vara att förhållandet inte accepterades.

På flera håll pågår försök att kartlägga förekomsten av så kallat hedersrelaterat våld. Kammaråklagare Lena Lithner i Göteborg, som arbetar i ett av projekten, tror att flera fall inte upptäckts.

- Det kan till exempel gälla barn och ungdomar som pressas att begå självmord. Det kan vara svårt att belägga i efterhand, säger hon till TT.

Regeringen avsatte i somras 48,3 miljoner för insatser mot hedersrelaterat våld riktat mot ungdomar. Satsningen utgår från att våldet riktas mot kvinnor. Att män blir offer, som i Högsbyfallet, är ovanligt.

Fakta/ Hedersrelaterat våld

Peter Palmkvist/TT