Bluffen med svenskt kött

"Handeln utnyttjar kundernas vilja att köpa svenskt till varje pris"

NYHETER

Butikerna bluffar om det dyra, svenska köttet.

Det är bara 6 kronor dyrare per kilo än importerat i inköp.

Men i butikerna blir det upp till 94 kronor dyrare.

Det visar hittills hemliga uppgifter som Aftonbladet fått ta del av.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
lönsam köttbit Här är en entrecote från Brasilien och en från Sverige. Egentligen är det brasilianska köttet bara 6 kr billigare än det svenska. Men i slutändan blir det svenska hela 26 kronor dyrare, visar hemliga uppgifter som Aftonbladet har tagit del av.

Gunder Eriksson, tidigare vd för Siljans Chark, har kommit över uppgifterna.

-Skillnaden i inköp mellan svensk rostbiff och sydamerikansk är bara 6 kronor per kilo. Men efter butikernas påslag blir skillnanden 40-50 kronor, säger Gunder Eriksson.

Aftonbladets egen undersökning visar att skillnaderna kan bli ännu större.

Danskar får

Värstingexemplet ligger på 94 kronor i skillnad.

-Jag trodde knappt på uppgifterna först, säger Gunder Eriksson, men jag har kollat och dubbelkollat och det stämmer.

På Swedish Meat, också delägare i ett av de största importföretagen, är man inte förvånad.

-Jag kan förstås inte säga exakt, men det låter inte orimligt med sex kronors prisskillnad i inköp, säger informationsdirektör Hampe Mobärg.

-Handeln vet att vi har ett genuint intresse att köpa svenskt kött och utnyttjar kundernas vilja att köpa svenskt till varje pris.

I flera konsumentundersökningar har svenskarna sagt sig vara villiga att betala för mervärdena i svenskt kött: att djuren har det bra, att vi inte har salmonella, att vi inte använder antibiotika för att djuren ska växa snabbare eller utfodrar djuren med genmodifierade grödor.

Men det är knappast handeln som står för de mervärdena - utan bönderna.

-Svenska grisbönder får ut lika mycket som en dansk grisbonde under en femårsperiod, säger Eva Stenberg, köttexpert på Lantbrukarnas riksförbund.

"Butiker sätter egna priser"

-De får alltså inte ut något för den extra omsorg de lägger på djuren.

På Ica har man svårt att kommentera uppgifterna:

-Varje butik sätter sina egna priser, säger presschefen Björn Olsson.

Fotnot: Under 2014 började den här artikeln att spridas på sociala medier. Aftonbladet vill förtydliga att den är skriven 2005 och att de uppgifter som gällde då inte nödvändigtvis speglar dagens situation.

Så mycket dyrare blir det svenska köttet

Karin Ahlborg