Rösta rätt med Jihde

NYHETER

Sportankaret Peter Jihde ska göra fredagsunderhållning inför valet nästa höst.

-Jag testar gärna alla typer av program, säger han.

Foto: mats STRAND
frågvis Peter Jihde överger sporten tillfälligt för underhållningsprogrammet ”Testa ditt val” där tv-tittarna får ta ställning i 36 frågor.

SVT satsar hårt inför valet i september nästa år. Bland traditionella sändningar siktar man på att göra en rad program för att skapa engagemang bland svenskarna.

Underhållning

Ett av dem är fredagsunderhållningen "Testa ditt val" där sportjournalisten Peter Jihde ska fungera som programledare.

-Programmet är helt nytt för både SVT och mig. Det känns både viktigt och spännande att vara med i programmen kring valet, säger han.

Peter Jihdes intresse för politik bottnar i hans yrke som journalist. Han har mycket tv-tittande i ryggen och är en flitig tidningsläsare.

-Jag jobbar med sportnyheter och lever i nyhetsvärlden. Det gör att man antagligen följer med mer än vad en vanlig svensson gör, säger han.

36 sakfrågor

"Testa ditt val" ska sändas en vecka före valet nästa år och är en två timmar lång underhållningskväll. I programmet ska tv-tittarna ta ställning till valets 36 viktigaste sakfrågor.

Svaren knappar de in på telefonen eller via internet och resultatet ska sedan ge svenskarna svar på vilket parti de sympatiserar med. Egentligen.

-Infotainment är en ganska bra rubrik på programmet. Jag ska ge väljarna där hemma en vink om vilket parti som ligger närmast deras värderingar, säger Peter Jihde.

Joacim Persson