De stämmer träff via sms

Huliganvåldet sprider sig till ungdomsgäng

Foto: MATS STRAND
26 mars 2005 Ett gäng yngre Hammarbyfans upprörs över att ett gäng djurgårdare äter på krogen Dubliners på Hornsgatan. Det är ett klassiskt stamställe för Hammarbyfansen. Ett vilt slagsmål utbryter och fortsätter ute på gatan, nu mellan ett hundratal supportrar. En person blir knivhuggen, flera skadas. Två poliser skadas när de försöker stoppa bråket. Flera ungdomar grips, men många flyr när 25 polispatruller kommer till platsen.
NYHETER

Ungdomsvåldet i Stockholm blir allt mer organiserat.

Uppgörelser bestäms via chattsidor och mobiltelefoner.

Trenden började bland fotbollshuliganerna – och har spritt sig till tonårsgängen.

Foto: MAGNUS WENNMAN
19 november 2005 AIK:s och Hammarbys fans slåss på Hovet. Före matchen möttes deras ”firmor” på Kungsholmen. Efteråt slåss de på Södermalm.

Sedan flera år tillbaka har våldet kring Stockholmslagens matcher i fotboll och ishockey i stor utsträckning flyttats från matcharenorna. I stället avtalar medlemmarna i de så kallade firmorna tid och plats för uppgörelser via webbsajter, mobilsamtal och sms.

De slåss i parker

De vilda slagsmålen sker i parker, torg och köpcentrum?–?ofta långt från arenor och kravallpoliser.

Sommaren 2002 krävde supportervåldet sitt första dödsoffer när Tony Deogan, 26, misshandlades till döds under ett bråk mellan IFK Göteborgs och AIK:s firmor.

Den senaste tiden har trenden spritt sig till skolungdomar både i innerstan och förorterna.

I oktober fick en 16-årig pojke livshotande skador efter att ha knivskurits under ett jättebråk mellan ungdomar från Södermalm och de södra förorterna.

Bråk på Långholmen

De senaste veckorna har flera gängbråk på Långholmen bestämts via sms. Den 15 november träffas ett hundratal ungdomar från två skolor för att slåss mitt under skoldagen. När polisen kommer dit går ungdomarna till gemensam attack.

Antalet vapen ökar

–?Så fort någon börjar tjafsa på nätet, så säger man: Vänta utanför nätet. Det betyder att vi ska göra upp. Då avtalar vi en tid och plats för att slåss, berättar en pojke för Aftonbladet.

De senaste åren har

våldet blivit allt grövre.

–?Det är ingen nyhet att ungdomar från olika skolor träffas för att slåss. Men det är oroande att våldet hela tiden verkar krypa ner i åldrarna och att användningen av vapen ökar, säger Björn Knutsson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Tidigare artiklar om gatuvåldet i Stockholm:

Läs mer:

Johan Edgar, Mira Micic