Fyra miljoner utan vatten i Kina

Utsläpp från kemisk fabrik tvingar myndigheter att stänga av vattnet

NYHETER

På torsdagsmorgonen nådde ett 80 kilometer långt bälte av kraftigt förorenat vatten den kinesiska storstaden Harbin, efter en explosion i en kemisk fabrik den 13 november.

Utsläppet i floden Songhua, där Harbins runt nio miljoner invånare hämtar sitt färskvatten, har tvingat myndigheterna att stänga av kranvattnet i staden. Myndigheterna har uppmanat invånarna att hålla sig borta från floden för att undvika att exponeras för det starkt cancerframkallande ämnet bensen, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina.

Panik

Vattnet stängdes av redan på tisdagen, men släpptes på tillfälligt för att tillåta invånarna att lagra vatten inför avstängningen som beräknades vara i fyra dagar. På lördag bedöms det förorenade vattnet ha passerat Harbin.

Beskedet om avstängningen ledde först till panik och människor trängdes på flygplatsen och järnvägsstationer för att ta sig ifrån staden. Men på onsdagskvällen hade paniken förbytts i orolig uppgivenhet. Skolor höll stängt men de flesta butiker och restauranger höll öppet, även om affärerna gick trögt.

Oklar effekt

Provinsguvernören Zhang Zuoji lovade att bli den förste att smaka på kranvattnet när vattenförsörjningen återupprättas igen.

– Efter fyra dagar ska jag ha den första droppen, sade han.

I Kina kokas kranvattnet rutinmässigt före användning.

Innan myndigheterna slog larm hade giftvattnet hunnit nå två andra storstäder mellan Jilin, där explosionen inträffade, och Harbin, Songyuan och Zhaoyuan med nära tre miljoner respektive 450 000 invånare. Det var på torsdagen fortfarande oklart vilken effekt föroreningen haft på befolkningen där, rapporterar AFP.

Samtidigt växer oron över giftutsläppet även i Ryssland. Man har börjat hålla floden Amur under uppsikt, eftersom Songhua är en biflod till Amur. Songhua (som kallas Sungarij i Ryssland) är till exempel främsta dricksvattenkällan för Chabarovsk med 600000 invånare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM