”Checkarna var ersättning för utlägg”

Åtalad Systembolagschef stod på sig

NYHETER

Endast en av de åtalade före detta butikscheferna i Systembolagsmålet valde i slutändan att kalla vittnen för att styrka sin oskuld.

Den före detta butikschefen har förklarat checkarna och kontoöverföringarna från den tidigare vd:n i leverantörsföretaget Vin-Trägårdh med att det handlade om ersättning för utlägg i samband med att den tidigare vd:n beställt vin i butiken.

På torsdagen berättade flera vittnen att den tidigare butikschefen ofta köpt ut varor för deras räkning och fått betalt i efterhand kontant eller via kontoöverföringar. Det var vinsamlare och vinentusiaster med åtskilliga hundra flaskor hemma och vittnade alla om den ovanligt goda service och trevliga bemötande de fått i den tidigare butikschefens vinbutik.

Hemleverans

Denne kunde ringa upp och tipsa om nyheter som han sedan köpte ut åt kunderna så att de inte skulle missa något. I en del fall hade den före detta butikschefen själv tagit med sig flaskorna på hemvägen och levererat dem.

I andra fall kom kunderna själv och hämtade, även efter stängningsdags. I några fall handlade det om belopp på flera tiotusentals kronor som den före detta butikschefen låg ute med.

- Skulle jag ha något särskilt gick jag till honom, berättade ett av vittnena.

Vittnena intygade också att den före detta butikschefen aldrig tagit emot någon ersättning för egen del. Han hade heller aldrig fört fram Vin-Trägårdh som leverantör på något sätt.

- Han skulle aldrig ha rekommenderat Vin-Trägårdhs produkter, sade ett av vittnena med viss avsmak.

Vd bland kunderna

Ett vittne som arbetat tillsammans med den tidigare butikschefen intygade hur man jobbat i butiken. Han kunde också berätta att den tidigare vd:n för Vin-Trägårdh fanns med bland de kunder som fått varor utköpta och som någon från företaget sedan hämtat.

En del av de övriga åtalade butikscheferna och deras ombud hade inledningsvis begärt att också få höra vittnen under målet. Men detta har de underhand tagit tillbaka. Sammanfattningsvis kan man säga att de flesta försvararna hittills hållit en tämligen låg profil under rättegångsförhandlingarna.

Under fredagen och måndagen ska den denna den första processen i Systembolagsmålet avslutas med pläderingar från åklagarna och försvararna.

Nils Odén/TT