”Hur var det med Bushs bombplaner?”

al-Jazira-personal kräver klarläggande

NYHETER

Kairo

Satellit-tv-bolaget al-Jaziras personal genomförde symboliska 15-minutersstrejker på torsdagen både på huvudredaktionen i Doha i Qatar och på utlandskontoren. Det var deras protest mot uppgifterna om att USA:s president Bush skulle ha velat bomba Doha-redaktionen.

Den brittiska tidningen Daily Mirror publicerade i veckan samtalsanteckningar som tycktes visa att president George W Bush i ett samtal med brittiske premiärministern Tony Blair i april i fjol sade att han ville bomba tv-bolagets huvudredaktion i Doha. al-Jaziras rapportering från striderna i al-Falluja i Irak hade irriterat honom.

Tony Blair avrådde dock.

En välplacerad källa sade till Daily Mirror att Bushs hot bara var ett skämt. Men en annan sade att "Bush menade dödligt allvar, och det gjorde Blair också".

Nu kräver al-Jaziras chefredaktör Ahmad al-Shayk att brittiska regeringen släpper de samtalsanteckningar som ska ha läckt till Daily Mirror.

- Brittiska regeringen måste klargöra om det var allvar eller skämt. Vi kan också tänkas försöka att på juridisk väg få tillgång till dokumentet, sade al-Shayk till AP.

Under torsdagens arbetsnedläggelse samlades Doha-personalen utanför sin redaktion och höll upp bilder av al-Jazira-journalisten Tariq Ayub, som dödades i april 2003 när en amerikansk robot avfyrades mot tv-bolagets redaktion i Bagdad. Det var ett misstag, har amerikanska UD sagt.

Om Daily Mirrors uppgifter sade Vita husets talesman att de var så sällsamma att de inte ens kunde kommenteras.

TT-AP