Systemchefernas heder köptes för kaffepengar

NYHETER

En människas heder kan köpas för kaffepengar.

En fullständigt normal svensk är beredd att riskera anställning, anseende och framtid för 3000, 4000 eller 5000 kronor.

Det var några av de summor som åklagare Björn Blomqvist nämnde när han slutpläderade i rättegången mot 18 tidigare anställda i Systembolaget i går.

Foto: PETER WIXTRÖM
åklagarens attack Åklagaren slutpläderade i går i muträttegången mot 18 åtalade systembolagschefer. I pläderingen kallade han dem bland annat för giriga, skurkaktiga och mutkolvar.

Rättegången hölls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Det berodde inte på att någon tänkte frita eller mörda de 18 före detta butikscheferna. 17 av dem var inte ens närvarande. Men säkerhetssalen är tingsrättens största och utrymmet behövdes för att alla advokater, åklagare, journalister och åhörare skulle få plats.

Plus en av butikscheferna, samt mannen som är åtalad för att ha mutat dem, Niklas Davidsson, vice vd i familjeföretaget Vin Trägårdh, och hans sekreterare.

Det var nästan plågsamt att höra åklagare Blomqvist förhöra den siste av butikscheferna. Där satt en medelålders man som för bara ett par år sedan var aktad och framgångsrik. Han hade varit anställd på Systemet sedan 1970, blev butikschef 1984.

Hankar sig fram

I vintras, efter 35 år i bolaget, fick han välja mellan att få sparken eller säga upp sig. Han sa upp sig, är nu sjukskriven och lever på 80 procent av a-kassan.

-Vi hankar oss fram, sa han om familjens ekonomi.

Hur hamnade han här?

Han föll för Vin Trägårdhs erbjudanden om "varuprover" och "gratifikationer". Men de utbetalningar han fick var kaffepengar: 144 kronor, 264, 408...

De struntsummorna förde honom till tingsrättens säkerhetssal, där han enstavigt svarade på åklagarens frågor.

Anställda i Systembolaget får inte ta emot varuprover eller presenter av leverantörerna. Därför hade den före detta butikschefen inte så mycket att säga när åklagaren frågade varför han tagit emot gratifikationer och köpt vinflaskor som han lät Vin Trägårdh betala.

-Jag anser att det var tillåtet eftersom ingen gjorde något åt det.

Åklagare Blomqvist, en jovialisk man i kritstreck, verkade ibland lite förvirrad. Men han var ursäktad eftersom han inte bara hade 18 butikschefer att hålla reda på, utan även Vin Trägårdhs Niklas Davidsson och dennes sekreterare.

Pengar till älgkött

Men när Blomqvist kom till butikschefernas samlade ursäkter blev han stringent och tydlig. En hade, som förklaring till att Vin Trägårdhs vd Stig Davidsson betalat pengar till honom, sagt att han sålt hjortron och älgkött. (Stig Davidsson, far till Niklas, slapp närvara på grund av sjukdom.) En annan förklarade pengarna med att de spelade på trav ihop. En tredje märkte inte att han fick pengar från Davidsson på sitt bankkonto. En fjärde sa att han sålt löjrom och hjortron till Davidsson. En femte att pengarna var ett lån från Davidsson.

Krävde fängelse

-Inga av dessa förklaringar är trovärdiga, sa Blomqvist.

Han gick hårt åt både dem som han åtalat för mutbrott och dem som han åtalat för bestickning. Mutkolvar, sa Blomqvist flera gånger. Skurkaktiga, sa han om Vin Trägårdhs metoder. Girighet, sa han om Niklas Davidssons drivkraft.

Åklagaren krävde böter för de flesta av de före detta butikscheferna, liksom för Niklas Davidssons sekreterare. För Davidsson krävde han minst två års fängelse.

-Korruption är ett av de mest allvarliga brott samhället kan utsättas för.

"Han är inte klok"

Den ensamme, krossade butikschefen var klädd i brun tröja och lätt att skilja ut i mängden av kostymklädda advokater. Men efter förhandlingen kunde jag inte se honom.

Niklas Davidsson, däremot, hade liksom åklagaren kritstrecksrandig kostym. Han stannade i den regnmättade luften utanför tingsrätten och vände sig till sin sekreterare.

-Vad krävde åklagaren? Två år? Han är inte klok, sa han.

Han tittade på klockan och sa:

-Jag måste tillbaka till kontoret.

Peter Kadhammar