Vännernas sista farväl

Joakim tog sitt liv på dödskliniken

Foto: LARS ROSENGREN
TÅRFYLLT AVSKED Omgiven av släkt och vänner, ljus och blommor - däribland ett stort hjärta av röda rosor -stod urnan på ett litet bord med vit duk. Innan urnan sänktes i jorden sa Tom Alandh några ord - precis som Joakim bad honom.
NYHETER

Till tonerna av "Gabriellas sång" sänktes urnan ned i jorden.

Tårar blandades med regn när familj, släkt och vänner tog farväl av Joakim Alpgård, 35, som valde att ta sitt liv på dödskliniken i Schweiz.

-Du har lärt mig mycket om livet, sa filmaren Tom Alandh, som nu gör en fortsättning på tv-filmen om Jocke.

Joakim Alpgård.

I sex år kämpade Joakim Alpgård för rätten till ett värdigt liv efter att ha blivit totalförlamad efter en trafikolycka.

Till sist valde han döden - ett sätt att slutgiltigt återta makten över sitt liv.

Den 15 oktober tog han sitt liv, på dödskliniken Dignitas i Schweiz. Omgiven av nära och kära - och även då till tonerna av "Gabriellas sång", ur filmen "Så som i himmelen".

Dokumentärfilm

Några dagar innan han reste till Schweiz ringde Joakim Alpgård filmaren Tom Alandh, som för några år sedan gjorde en dokumentärfilm om Joakim, filmen "Jocke heter Susannes man".

- Han berättade vad han skulle göra. Jag frågade förstås om det var ett eget fattat beslut, varför - och när. Jag blev oerhört ledsen, men jag sa att jag mycket väl kan förstå ditt beslut, säger Tom Alandh.

Hedersbetygelse

Vid det tillfället bad Joakim Alpgård också Tom Alandh att tala vid hans grav.

- Han sa: Lova mig, Tom, att du säger några ord så ska jag vara där och lyssna. Det var naturligtvis en oerhörd hedersbetygelse, säger Tom Alandh.

Därför stod han nu också, denna gråmulna novembereftermiddag, vid Joakim Alpgårds öppna grav på Skogskyrkogården i Stockholm.

Han berättade hur de lärde känna varandra och alla gånger de träffades.

-Hans mod och hans styrka fanns kvar i mig länge varje gång.

Filmen fortsätter

Med dikten "Höst" av Stig Dagerman, som även han en gråmulen höstdag valde att ta sitt liv, avslutade Tom Alandh sina avskedsord.

-Tack, Jocke, för att jag fick möta dig.

Och precis som Joakim Alpgård önskade blir det en fortsättning på filmen om hans liv - och död.

Filmen sänds i SVT den 21 januari.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM