375 921 vita band

Bodström lovar skärpning efter Aftonbladets kampanj

Foto: mats strand
LÄSARNA: VI HAR FÅTT NOG Justitieminister Thomas Bodström tar emot namnlistan – som sedan den överlämnades har hunnit ökas till hela 375921 underskrifter – från Aftonbladets Malin Nord. Och han lovar skärpning, så tidigt som nästa år. ”Det enda som skulle vara oroväckande är om diskussionen skulle tystna nu”, säger han.
NYHETER

Justitieminister Thomas Bodström lovar skärpning mot våldtäktsmän redan från årsskiftet.

Han säger att det viktigaste för att komma till rätta med våldtäkterna är att arbeta med attityder.

–Våldtäkt har mycket lite med sex att göra.

Foto: Urban andersson
I flera svenska städer uppmärksammades i går internationella dagen mot kvinnovåld. På Sergels torg i Stockholm samlades ett 80-tal åhörare för att lyssna på bland andra jämställdhetsminister Jens Orback.

Från och med 1 januari införs två förändringar:

I stort sett alla som blir dömda till brott kommer att finnas med i ett dna-register.

Kraven på vem som får skriva ett rättsintyg och hur de ska se ut blir hårdare.

”Slarvigt resultat”

–I dag kan vilken läkare som helst göra det. Resultatet blir ofta slarvigt och motsägelsefullt jämfört med polisutredningen, säger Bodström.

"Många kvinnor är rädda för att gå ut ensamma på kvällarna. Är rädslan befogad?"

–Det vore ansvarslöst att säga att det är helt ofarligt. Därmed inte sagt att vi ska acceptera övergreppen eller att lösningen är att kvinnor ska låta bli att gå ut.

"Många har upprörts över att hovrätten vid flera tillfällen sänkt skadeståndet och straffet för sexbrott mot barn. Finns det brister i den nya lagen?"

”Gjort mig orolig”

–I vissa av dom fall som har diskuterats har det ändå inneburit en straffskärpning och en höjning av skadeståndet jämfört med om den gamla lagen gällt. Det har varit en del fall som gett mig viss oro. Särskilt de där gärningsmännen är betydligt äldre än de 13–14-åringar som utsatts för övergreppen. Men det går inte att säga något säkert förrän Högsta domstolen har gett ett eller flera vägledande prejudikat.

Justitieministern vill förändra attityderna.

–Man måste berätta för ungdomarna att våldtäkt har mycket lite med sex att göra. Tjejer förstår inte att de utsatts för ett brott, de tar på sig skammen själva. Och killarna förstår inte att de utsatt tjejen för ett brott.

"Du har tre söner och en dotter. Den äldsta sonen är 14 år. Pratar du med honom om de här sakerna?"

”Bra att se en film”

–Jag försöker ta mitt föräldraansvar, det är inte alltid lätt. En tonåring vill inte berätta allt för sina föräldrar, det ska de inte heller behöva göra.

–Det är väldigt bra att se en film, som till exempel ”Hipp hipp hora”. Då får man ett naturligt sätt att efteråt prata om de här frågorna.

I 25 dagar har Aftonbladets kampanj Vita bandet mot våldtäkt pågått. 375 921 svenskar har protesterat. I dag avslutas kampanjen. –Det är fantastiskt att så många skrivit på, säger justitieminister Thomas Bodström. –Det enda som vore oroväckande är om diskussionen skulle tystna nu. Vid flera manifestationer runt om i landet i går protesterade man mot våldet mot kvinnor.

Malin Nord