Blixthalka i kväll - SMHI varnar

Trafikkaos i hela Västeuropa efter snöoväder

NYHETER

Isbark gör vägarna glashala i hela landet i kväll.

- Det är vansinningt halt, säger polisen i Luleå.

Flera allvarliga olyckor har redan inträffat både i norr och söder.

På kontinenten råder trafikkaos på grund av snöoväder.

Foto: JUERGEN SCHWARZ/AFP
Lördagens snöoväder drog hårt fram över Europa. I västra Tyskland tvingades polisen spärra av motorvägen mellan Leverkusen och Wuppertal.

Räkna med glashalt väglag i hela Sverige, varnar SMHI.

I Norrbotten slog halkan till redan på förmiddagen.

Två singelolyckor inträffade på nästan samma plats, i Svensbyn utanför Piteå.

Under lördagen övergick regnandet i snö och polisen varnar nu för halka i hela norra kustregionen, från länsgränsen i söder upp till Haparanda.

- Det är vansinnigt halt. Vi har bett Vägverket sanda, säger vakthavande befäl Lars Lundman vid polisen i Luleå till TT.

Seriekrock på E22

Halt är det också i bland annat Skåne, Småland, Blekinge och Östergötland, där flera olyckor inträffat under lördagen.

Klockan 16.40 kom larm om den stor seriekrock på E22 vid Nättraby utanför Karlskrona.

Tidigare hade en personbil voltat på väg 116 utanför Bromölla. Enbart under morgontimmarna rapporterades om minst åtta avåkningar.

I Skåne körde en linjebuss av vägen och la sig på sidan på väg 1730 vid Nötte backe utanför Båstad.

- Det fanns passagerare i bussen, men ingen person skadades. Och det är glashalt, säger Charlie Magné, länsvakthavande i Skåne.

Där har en rad mindre allvarliga halkolyckor inträffat under lördagen.

Tre ihjälfrusna i Frankrike

Även i övriga Europa vållar vädret trafikproblem.

Stora delar av brittiska öarna och Västeuropa var på lördagen täckta av snö. Ovädret vållade störningar i flygtrafiken och kaos på vägarna, rapporterar TT.

I Skottland spårade ett tåg ur och flera passagerare fick evakueras med helikopter.

I Frankrike hade tre personer på lördagen hittats ihjälfrusna. Två var uteliggare, den tredje bodde i sin bil och klarade inte kylan.

Höjd beredskap rådde i 31 departement och vädret var dåligt även i Parisområdet, där Eiffeltornet stängdes på förmiddagen på grund av nedisning.

Väderkaos i England

Under natten till lördagen undsattes omkring 500 personer som fastnat i snömodden på motorvägen A 30 i Cornwall i sydvästra England. Britterna har förvarnats om att den kommande vintern kan bli den kallaste i mannaminne.

I västra och södra Tyskland - där minst en bilist omkom i ovädret i fredags - var förhållandena besvärliga ännu på lördagen. Düsseldorfs flygplats tvingades stänga. I Osnabrück och Münster stod gymnastiksalar i anslutning till skolor öppna för att härbärgera nödställda. Utanför Osnabrück satt 400 passagerare fast på ett tåg på väg mot Hamburg och kaos rådde i biltrafiken.

Också i Belgien och Nederländerna var oredan stor i trafiken. Det holländska vägverket summerade kaoset i fredags kväll med att man haft bilköer som sammantaget mätte 80 mil, de värsta hittills i landet.

Caroline Olsson, TT-AFP