Misstänkta barnsmugglare gripna

NYHETER

En man och kvinna från Stockholm har anhållits misstänkta för människohandel.

Över hundra kinesiska barn har smugglats via Sverige genom Europa. Var de slutligen hamnar och vad de utsätts för är ännu okänt.

– Det ryktas om att barnen används som billig arbetskraft i Europa, USA och Kanada men vi egentligen inte mycket om deras öde, säger kommissarie Bo Larsson vid gränspolisen till TT.

Drygt hundra kinesiska ungdomar har sedan den 1 november 2004 ankommit till Arlanda och sökt politisk asyl för att sedan försvinna.

Gripandet av paret ses som ett efterlängtat genombrott. Det var i torsdags som fyra kinesiska barn avvek från en norsk asylförläggning. Den norska rikskriminalen följde de fyra barnen till Sverige där svensk polis tog över. I fredags påträffades barnen i en lägenhet i Stockholms södra förorter.

Flera husrannsakningar

I samband med flera husrannsakningar på flera ställen i Stockholm greps det nu anhållna paret som kommer att begäras häktade på söndagen. Vid husrannsakningarna anträffades bland annat en större summa kontanter och ett större antal välgjorda falska passhandlingar.

– Vi misstänker att de båda har en betydande roll i ett nätverk för människohandel och vi utesluter inte fler gripanden, säger Bo Larsson.

Ungdomarna har anlänt utan resehandlingar eller med falska resehandlingar och uppgivit att de är under 18 år, vilket troligen majoriteten av dem också är. De lämnar mycket knapphändiga uppgifter om sig själva och sitt ursprung om ens några. De kommer med likartad utrustning och klädsel och lika mycket pengar. De talar mandarin, men också svårtolkade dialekter och uppger att de kommer från varierande delar av Kina, enligt Bo Larsson.

Övriga Norden

På liknande sätt har det också kommit kinesiska barn till de övriga nordiska länderna. Under det sista året har ett 30-tal kommit till Danmark, ett tiotal till Norge och ett för närvarande okänt antal till Finland och Island.

I april grep nederländsk polis 18 personer på flygplatsen Schiphol i Amsterdam, misstänkta för människosmuggling av kinesiska barn. Två av de gripna arbetade på flygplatsen.

När ligan sprängdes hittades sex barn som försvunnit från Sverige. Sedan den 25 april har en förundersökning angående människohandel pågått ledd av kammaråklagare Hans Ihrman, Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Människohandel kan ge fängelse i mellan två och tio år.

Varg Gyllander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM