Här blir han av med bilen - igen

Per Erik, 82: Nu skaffar jag nog en chaufför

NYHETER

MALMÖ

Per Erik Krantz, 82, går stapplande vidare längs trottoaren - sedan hans andra Mercedes 200 tagits i beslag och körts bort.

-Det är nog lika bra att jag skaffar mig en chaufför nu, konstaterar han.

Foto: ROLAND BENGTSSON
slutkört? Per Erik Krantz från Loarp i Skåne lämnar sin beslagtagna Mercedes med sänkt huvud. Det var den andra bilen på två dagar som polisen tog i beslag. Den här tog polisen i Landskrona. "Men jag får dom nog snart tillbaka. Annars vet jag inte hur jag ska klara mig", säger han.

Sedan godsägare Per Erik Krantz från skånska Loarp blev av med körkortet i somras har han stoppats av polisen ett tiotal gånger. Trots det fortsätter han att köra.

-Jag kör bara när det är nödvändigt. Och jag kör sakta och försiktigt, jag brukar ligga på 60 - 70 kilometer i timmen. Det känns tryggt och bra. Och det tänker jag fortsätta med tills jag anser att jag inte längre är en bra bilförare.

Hans långsamma, och ofta vingliga, framfart är orsaken till att han inte fått behålla körkortet, liksom hans dåliga syn.

Två lyxbilar

-Han är livsfarlig i trafiken, tycker byborna. Och polisen.

I torsdags tröttnade polisen på hans grova olovliga körningar och tog hans Mercedes E 200 i beslag. Men redan dagen efter var han i farten igen - med sin andra lyxbil, en Mercedes CKL 200 cabriolet. Han tog bilen för att köra de fyra milen till Helsingborg för att äta lunch.

-Nu har de tagit båda mina bilar, konstaterar han bekymrat. Men jag får dom nog snart tillbaka. Annars vet jag inte hur jag ska klara mig.

Sju olovliga körningar

-Jag har ju fem gårdar som jag måste åka till flera gånger i veckan.

När Aftonbladet talade med Per Erik Krantz i går kväll verkade det dock som om han börjat inse allvaret i polisens agerande emot honom.

-Jag bör kanske skaffa mig en chaufför som kör mig. Jag har en flicka som brukar hälsa på mig, hon har körkort.

På tisdag ställs den 82-årige mannen inför rätta, åtalad för sju grova olovliga körningar. Rättegången hålls i Landskrona.

-Dit har min advokat lovat skjutsa mig.

Rättegången oroar honom inte.

-De kan ju inte sätta en 82-årig man i fängelse. Jag döms nog till böter, tror han. Bilarna får jag säkert tillbaka.

Trodde han fick köra med indraget körkort

Pelle Tagesson