EU vill förbjuda surströmming

NYHETER

Nästa vecka kan EU förbjuda - surströmming.

Men entusiasterna ger inte upp. -Surströmmingen kommer att leva vidare - men kanske utan skinn,

säger Ruben Madsen, ordförande

i Surströmmings-akademien.

Foto: SÖREN ANDERSSON
norrländsk njutning Miljögifter i surströmmingen kan få EU att stoppa försäljningen av den norrländska delikatessen. Här avnjuter programledaren Petra Nordlund en fisk.

Det är miljögifterna i den norrländska delikatessen det handlar om.

Hittills har Sverige haft dispens att sälja fisk med PCB-halter över gränsvärdet i Sverige, som sill och surströmming.

Men, när nu EU, ska bestämma nya gränsvärden, pekar allt på att dispensen försvinner.

"Allvarligt hot"

Och då blir det ont om surströmming i butikerna.

-Det här är det allvarligaste hotet mot surströmmingen någonsin, säger Ruben Madsen.

-Om dispensen försvinner - vilket den troligen gör - begränsas volymen och tillgängligheten och det hotar den folkliga förankringen.

För att minska gifterna i fisken har tillverkarna redan börjat tittat på nya tillverkningsmetoder, som att ta bort skinnet på surströmmingen.

-Som alla levande kulturer måste vi utvecklas, men vi kommer att leva vidare, lovar Ruben Madsen.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM