Redan rena rama julafton

"Det är knappt jag får med mig allt. Det är en hel uppsjö"

1 av 3
Efter några ­intensiva ­shoppingtimmar svämmar ­julklapparna över i ­lägenheten. Marie och Helen är nöjda med inköpen för sammanlagt 10 182 kronor. ”Nu blir januari inte så plågsam heller”, säger Helen.
NYHETER

SKÄRBLACKA

Rena julaftonen var det när Helen Andersson, 43, och Marie Stjärnborg, 38, fick återbäring.

–Min goaste väninna Marie har tre barn och lika tajt i portmonnän som jag, skrev Helen.

För en dag fyllde vi de båda undersköterskornas börsar med julklappspengar.

I ansökan skrev Helen Andersson i Skärblacka att ekonomin var väldigt ansträngd efter tio veckors sjukskrivning. Hon ville gärna överraska bästa kompisen med julklappsshopping.

Peppad av Marie

–Marie har varit som en ängel för mig under sjukskrivningen, säger Helen och berättar om alla gånger väninnan peppat henne.

–Du är som blosset efter maten, man kan inte vara utan det, säger hon och båda skrattar i baksätet när vi kör mot Linköping. Väl framme lägger de i högsta växeln.

– Det här slår jag till på, säger Helen och plockar ner ett Trivial Pursuit.

– Det är bra, slå till! skrattar Marie.

Tre timmar senare har Helen besegrat Marie med två proppfulla plastkassar. Hon bär på 13 kassar med julklappar som barnen Patrik, 21, Cecilia, 18, och Adam, 15, får dela på. Maries söner Mathias, 16, och Martin, 10, samt dottern Madeleine, 15, har ”bara” elva julklappskassar att öppna på julafton.

–Det är knappt jag får med mig allt, det är en hel uppsjö, stönar Marie.

Folk har både viskat och pekat på de båda shopparna som dignar under alla kassar. Helen har som alltid varit noggrann när hon slagit in sina paket.

–Sen blir man lite modstulen när barnen sliter upp dem, säger hon leende.

Två nöjda shoppare

Hemma igen svämmar alla paketen över på soffbordet och väninnorna pratar om hur nöjda och glada de är över inköpen för 10182 kronor, ”nu blir inte januari så plågsam heller”, konstaterar Helen.

Men de är arga också, över hemtjänstens låga löner:

–Det skulle bli en annan status om fler män sökte sig till yrket, säger Helen.

I dag knyter vi ihop Återbäringssäcken för i år – en miljon kronor har nu fördelats bland de hundratusentals ansökningar som kommit in. Vi avslutar med en särskild satsning på dem som allra bäst behöver det, ensamstående föräldrar, sjuka och gamla. Men självklart delar vi också i dag ut gåvor som främst handlar om att sätta guldkant på livet.

Joachim Kerpner