Misstänkta barn- smugglare i rätten

Par begärs häktade - anklagas för att sälja barn som slavar

NYHETER

Två misstänkta barnsmugglare begärdes på söndagen häktade i Stockholm.

De misstänks ha smugglat kinensiska barn via Sverige vidare utomlands.

Enligt åklagaren skulle barnen säljas och tvingas till arbete i Italien eller Frankrike.

Det handlar om en 43-årig man och en 30-årig kvinna från Stockholmsområdet. Bägge är kinesiska medborgare men sedan länge bosatta i Sverige.

Mannen häktades strax efter klockan 14. Förhandlingarna angående kvinnan pågår just nu.

Paret misstänks för grov människohandle, men också förberedelse till människohandel och förberedelse till brukande av falsk urkund.

Enligt häktningsframställningen av kammaråklagare Gunnar Fjaestad på Internationella åklagarkammaren i Stockholm kom fyra kinesiska barn, alla 15 år, till Oslo den 17 oktober. De sökte politisk asyl och togs om hand av norska myndigheter.

Efter att ha fått instruktioner, bland annat via mobiltelefon, av okända personer åkte de i veckan med buss till Stockholm.

Den norska rikskriminalen följde barnen till Sverige där svensk polis tog över spaningarna.

I Stockholm tog 43-åringen emot barnen och placerade dem dels i 30-åringens restaurang på Kungsholmen, dels i hennes bostad i Huddinge söder om Stockholm.

Förfalskade pass

Det kinesiska paret hade skaffat fyra förfalskade japanska pass för barnen och enligt åklagaren varit med om att organisera barnens vidaretransport till okänt land.

Gunnar Fjaestad anklagar det kinesiska paret för att "i samråd med andra försätta de kinesiska barnen i tvångsarbete eller på annat sätt förmås arbeta eller tvingas utstå sådana förhållanden som - sett mot bakgrund av bland annat deras ålder - kan jämställas med nödläge".

Greps i fredags

Paret syfte har varit att "tjäna avsevärda pengar", påstår åklagaren. De greps i fredags.

Drygt hundra kinesiska ungdomar har sedan den 1 november 2004 ankommit till Arlanda och sökt politisk asyl för att sedan försvinna. Polisen ser gripandet av det kinesiska paret som ett efterlängtat genombrott.

De smugglas in i flera länder

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson, TT