Skolbarn utsätts för utpressning

"Mörkertalet är enormt"

NYHETER

Göteborg

Bötning kallas det bland ungdomar i Göteborg. De tvingas av andra ungdomar att betala för påhittade skulder under hot om våld. Även dödshot förekommer.

Det är ett fenomen som spridit sig bland högstadieskolorna i Göteborg där skolelever tagit efter de kriminella gängens metoder att pressa folk på pengar, skriver Göteborgs-Posten.

Tidningen har gjort en omfattande kartläggning och skriver om ungdomar som drabbats som till exempel 13-åringen som flydde utomlands av rädsla för en skolkamrat

Sällan rättegång

Enligt Bertil Claesson, chef för polisens särskilda ungdomsgrupp i Göteborg, är detta mycket vanligt och förekommer i alla stadsdelar. Men polis och åklagare har svårt att få grepp om det eftersom få vågar berätta.

- De här brotten leder sällan eller aldrig till rättegång. Målsäganden vill inte gå vidare. De är skitskraja helt enkelt, säger åklagare Per-Erik Rinsell i polisens nya ungdomsgrupp.

Han har hittills bara haft tre fall under se senaste åren, vilket är försvinnande få, hävdar han.

"Berättar inte"

- Det ligger liksom i sakens natur att vi inte känner till det. Det är ju ett sådant brott man inte berättar för någon. Mörkertalet är enormt, säger Gunilla Lindkvist utredare i polisens ungdomsgrupp till tidningen.

I lagens mening gör sig ungdomarna skyldiga till utpressning, försök till utpressning eller olaga hot.

TT