Varning för trafikkaos i Svealand

Snöfall och hårda vindar i hela området - SMHI varnar för trafikproblem

NYHETER

Nu är det vinterdäck som gäller i hela östra Svealand.

En decimeter snö och hårda vindar väntas ställa till med kaos på vägarna i dag, måndag.

I Mellaneuropa har vintern redan ställt till med stora trafikproblem.

I dag måndag slår vintern till i hela Stockholmsområdet.

- Det kan bli en decimeter snö och hårda vindar, upp till 14 meter per sekund, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog vid SMHI.

Det handlar om kalla nordanvindar som ger snöstorm och risk för stora trafikproblem i hela området.

Framåt natten mot tisdag avtar vinden och molnen spricker upp - och då fryser det som inte redan frusit.

Frös ihjäl

I Mellaneuropa har minusgrader, vind och snö redan slagit hårt mot flera europeiska städer. Flera dödsfall har rapporterats.

Polisen i den franska hamnstaden Calais meddelade att en 58-årig hemlös man hade hittats död i lördags i ett garage där han sökt skydd mot kylan. Det är det fjärde dödsfallet till följd av kylan i Frankrike sedan i fredags.

I Belgien hittades en 43-årig hemlös man död utanför en kyrka i Bryssel i lördags. Han tros ha frusit ihjäl, då temperaturen sjönk och tolv centimeter snö föll.

Ett skäl till dödsfallen kan vara att vädret växlade snabbt. I Paris gick temperaturerna från 24 plusgrader i slutet av oktober till minusgrader under helgen.

Strömlöst på flera håll

I delstaten Rhein-Westphalen i västra Tyskland drabbades 250 000 människor av strömavbrott under helgen på grund av kraftig snöstorm, rapporterade enerigkoncernen RWE.

- Huvudledningarna var täckta med is som var lika tjock som en överarm, sade RWE:s talesman Klaus Schultebraucks.

I staden Münster delade 4 000 krisarbetare ut 600 mobila generatorer till sjukhus, äldreboenden och härbärgen. Ungefär 100 000 människor fick tillbaka elen tidigt på söndagen. En av RWE:s taleskvinnor var övertygad om att elen skulle vara helt t

illbaka på söndagskvällen om inte vädret förvärrades.

I regionen Vendee i västra Frankrike förlorade ungefär 17 000 hushåll också elen under helgen. Tidigt på söndagen saknade 1 400 hem fortfarande ström.

Risk för översvämningar

Floder och vattendrag i centrala Italien svämmade över fördämningarna i några lågt liggande områden, mestadels på landsbygden. I delar av landet skärptes beredskapen för översvämningar om regnet fortsätter, rapporterade Reuters.

Lördagens snöfall hindrade flygtrafiken och annan trafik i Belgien, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

I lördags ställdes 60 flygningar in från flygplatsen Charles de Gaulle i Paris men sent på kvällen hade trafiken återgått till det normala.

Caroline Olsson, TT-AFP