Tropisk storm missar Kanarieöarna

NYHETER

Regn och blåst. Men ingen storm.

Den tropiska stormen Delta väntades nå Kanarieöarna på måndag, enligt meteorologer. Men enligt SMHI:s senaste rapporter kommer stormen gå norr om turistparadiset.

Den tropiska stormen Delta gränsade till orkanstyrka ute på Atlanten på söndagen.

Klockan 22 svensk tid uppmätte Delta vindhastigheter på nästan 31 meter per sekund och befann sig ungefär 104 mil väster om La Palma på Kanarieöarna.

Enligt SMHI:s rapporter på måndagsförmiddagen kommer dock ovädret missa turistparadiset men ändå orsaka hårda vindar.

– Just nu ser det ut som om det kommer att gå norr om Kanarieöarna. Det blir regnigt och blåsigt men ingen storm, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

Storm uppnås vid vindhastigheter på 23 meter per sekund. På Kanarieöarna väntas det bli vindhastigheter på knappt 20 meter per sekund i stormens kölvatten, enligt SMHI.

Hos researrangören Apollo har man tät telefonkontakt med sin personal på plats.

– Vi har varit i kontakt med de olika destinationerna och just nu är det dåligt väder på Kanarieöarna. Det råder osäkerhet när och hur ovädret kommer att komma in, men enligt lokala rapporter på plats ska ska det komma in på tisdag-onsdag och drabba högt belägna byar hårdast, säger Kajsa Moström på Apollo.

Ovädret väntas avta i styrka för att därefter upplösas över södra Marocko på tisdagen.

Delta är den 25:e namngivna stormen från Atlanten denna säsong.

Den sex månader långa orkansäsongen på Atlanten slutar officiellt på onsdag, men meteorologer varnar för att tropiska stormar och orkaner kan utvecklas i december också.

Johan Edling, TT-AP