Christina fick en dödskyss

Pussade pojkvännen - fick allergisk chock

1 av 2 | Foto: privat
Nötallergiker 15-åriga Christina Desforges dog efter att ha kysst sin pojkvän. Hon var extremt allergisk mot nötter och fick en anafylaktisk chock.
NYHETER

Pojkvännens kyss blev hennes död.

Christina Desforges, 15, var jordnötsallergiker.

Nio timmar före dödskyssen hade hennes pojkvän ätit en smörgås med jordnötssmör.

Klasskamraterna vid gymnasieskolan i Saguenay, 25 mil norr om Quebec i Kanada, sörjer sin kamrat.

Det var natten till förra måndagen som Christina Desforges, 15, kysstes med sin pojkvän.

Trots att det hade gått nio timmar sedan han ätit en smörgås med jordnötssmör fick hon en kraftig allergisk reaktion av kyssen. Hon drabbades av en så kallad anafylaktisk chock, med blodtrycksfall och svår astma, som är livshotande.

Klockan tre på morgonen fördes hon i ambulans till sjukhus, men trots att hon fick adrenalin kunde hennes liv inte räddas.

Enligt Christina Desforges mamma var dottern extremt överkänslig mot jordnötter och var mycket försiktig med tanke på det.

Rester i munnen

Den tänkbara förklaringen är att pojkvännen haft rester av jordnötter i munnen - och att det var det som utlöste attacken.

I lördags hölls en minnesceremoni i Saguenay.

-Att allergiker kan drabbas på det här sättet är teoretiskt möjligt, men mycket ovanligt, säger Peter Odebäck, allergiexpert och distriktsläkare i Kristinehamn.

Fler unga har dött

-Ofta kommer en sådan här reaktion inom en halvtimme efteråt. Det finns en del ungdomar även i Sverige som har dött av allergisk chock och då är det personer som har varit extremt känsliga och haft mediciner för det, men tyvärr inte använt dem, säger han.

I Sverige dör ett barn eller en ungdom av allergisk chock som reaktion på födoämnen en gång vartannat år.

-Vid dödsfallen är det ofta kombinerat med att den som är så känslig har druckit kall dryck efteråt, när det kliat i munnen, eller utsatt sig för fysisk ansträngning genom att springa eller cykla fort hem när de fått en allergisk reaktion. Och det kan vara det som får det hela att rinna över, säger Peter Odebäck.

-Att ha med sig sin adrenalinspruta är precis lika viktigt som att ha med sig sin mobiltelefon - då brukar ungdomar förstå.

Livsviktigt - så klarar du en allergisk chock

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM