Döde soldaten flygs hem i dag

NYHETER

Han reste till Afghanistan för att hjälpa ett krigshärjat folk.

En fjärrstyrd bomb tog hans liv.

I dag kommer kistan med den dödade SSG-soldaten till Sverige.

Foto: JESPER MANN
SVENSKARNA SÖRJER Svensk personal håller minnesceremoni i Mazar-i-Sharif.

Den unge man som i fredags dödades i ett bombdåd i Mazar-i-Sharif flygs i dag till Sverige.

-Planet ska lämna Kabul sent måndag morgon lokal tid, säger överstelöjtnant Riccardo Cristoni, presstalesman för den Natoledda Isaf-styrkan i Afghanistan.

Också de tre svenska soldater som skadades vid attentatet har lämnat Afghanistan. Den svårast skadade svenskens plan lyfte i går eftermiddag klockan halv fem, svensk tid.

Opereras i Tyskland

-Han är fortfarande djupt medvetslös och har flugits till ett militärsjukhus i Tyskland där han ska genomgå omfattande operationer, säger Riccardo Cristoni.

Enligt vad Aftonbladet erfar befinner sig de andra två skadade svenskarna på sjukhus i Sverige. Den enes tillstånd försämrades i går och betraktas nu som kritiskt.

De flögs hit i går natt i ett medicinskt utrustat militärflygplan.

På försvarsstaben säger man bara att soldaterna vårdas på ett sjukhus i "Sverige eller annat europeiskt land".

Enligt försvaret låg den ene svensken i går i respirator efter en operation. Den andre vårdades för en fraktur på ena armen samt flera andra mindre allvarliga skador.

-Vid de två attentat som vi drabbats av tidigare har talibanerna omedelbart tagit på sig ansvaret. Detta har inte skett i det här fallet vilket får oss att tro att andra ligger bakom attacken, säger Cristoni, till Aftonbladet.

Olle Castelius