"Vissa tycker att döds- straff vore för lindrigt"

NYHETER

I dag inleds rättegången mot Saddam Hussein på nytt.

Säkerhetskontrollerna är omfattande, och både advokater, domare och vittnen har hotats.

– De flesta räknar med att Saddam ska dömas till döden, säger Aftonbladets utsände, Urban Hamid.

På förmiddagen i dag ska rättegången mot Iraks förre president återupptas. Exakt när är svårt att säga eftersom hemlighetsmakeriet är enormt.

Stort säkerhetspådrag

– De vill hemlighålla allt så mycket som möjligt för att försvåra för eventuella attacker, säger Aftonbladets utsände Urban Hamid, som är på plats i Bagdad.

Säkerhetsapparaten kring rättegången är mycket omfattande. Tidigare har flera av de medåtalade mördats - och i förra veckan avslöjades en grupp män som planerade att ta livet av domaren.

– Via internet har hot riktats mot både advokater, domare och vittnen, säger Urban Hamid.

Finns det några konkreta hot mot Saddam själv?

– Inte vad jag vet. Men det finns naturligtvis människor som gärna skulle vilja hjälpa honom på traven, och se till att han inte lever så länge till, säger Urban Hamid.

Försvaras av ex-minister

Sannolikt är att Saddam Hussein döms till döden efter avslutad rättegång. Att två före detta justitieministrar - en av dem amerikanen Ramsey Clark - är på plats för att försvara exdiktatorn skulle eventuellt kunna vara till Saddams fördel, tror Urban Hamid:

– Det skulle i varje fall garantera att han får en rättvis rättegång.

Kan påverka straffet

Kanske kan också de båda exministrarnas närvaro påverka påföljden - och omvandla ett troligt dödsstraff till livstids fängelse. Ett mildare straff kan tyckas - men inte i allas ögon:

– Vissa jag pratat med tycker att dödsstraff vore för lindrigt. De tycker att han borde hållas vid liv och konfronteras med sina offer, säger Urban Hamid till aftonbladet.se.

Mia Carron