Mallig Saddam tillbaka i rätten

”Vissa tycker att dödsstraff vore för lindrigt”

1 av 4 | Foto: REUTERS
Saddam Hussein log när rättegången mot honom fortsatte på måndagen.
NYHETER

Han hälsade malligt - sen skällde han ut domaren.

På måndagen återupptogs rättegången mot Iraks exdiktator Saddam Hussein för brott mot mänskligheten.

Samtidigt ekade granateld i stadens centrum.

Inför rättegången har både advokater, domare och vittnen hotats.

– De flesta räknar med att Saddam ska dömas till döden, säger Aftonbladets utsände, Urban Hamid.

Saddam själv inledde rättegången med att klaga över att han behövt gå upp för fyra trappor med kedjor runt fötterna och främmande vakter vid sin sida. Domaren lovade att be polisen att inte utsätta honom för det igen.

– Du ska inte be dem, du ska beordra dem. Du är irakier - de är erövrare och ockupanter, sa exdiktatorn som gjorde sin entré iklädd svarta byxor och en grå kavaj, åtta minuter efter utsatt tid.

Hälsade med fredshälsning

Enligt nyhetsbyrån AP såg Saddam både mallig och glad ut när han hälsade på rätten med en traditionell arabisk hälsning - fred åt folket av fred (fritt översatt).

Utanför hördes samtidigt ekot av flera granateldar, men det var oklart varifrån ljuden kom.

Säkerhetskontrollerna kring rättegången är rigorösa.

Tidigare har flera av Saddams medåtalade mördats - och i förra veckan avslöjades en grupp män som planerade att ta livet av domaren.

– Via internet har hot riktats mot både advokater, domare och vittnen, säger Urban Hamid.

Finns det några konkreta hot mot Saddam själv?

– Inte vad jag vet. Men det finns naturligtvis människor som gärna skulle vilja hjälpa honom på traven, och se till att han inte lever så länge till, säger Urban Hamid.

Som en extra säkerhetsåtgärd hölls också den exakta starttiden för rättegången hemlig, med tanke på risken för attacker från både supporters och motståndare till Saddam.

Tolv rättegångar

Saddam kommer sammanlagt att åtalas i tolv olika rättergångar. I den nu pågående rättegången åtalas han och hans sju medåtalade för morden på mer än 140 shia-muslimer efter ett mordförsök mot en shiitsk president i staden Dujail 1982.

Sannolikt är att Saddam Hussein döms till döden efter avslutad rättegång. Att två före detta justitieministrar - en av dem amerikanen Ramsey Clark - är på plats för att försvara exdiktatorn skulle eventuellt kunna vara till Saddams fördel, tror Urban Hamid:

– Det skulle i varje fall garantera att han får en rättvis rättegång.

Kan påverka straffet

Kanske kan också de båda exministrarnas närvaro påverka påföljden - och omvandla ett troligt dödsstraff till livstids fängelse. Ett mildare straff kan tyckas - men inte i allas ögon:

– Vissa jag pratat med tycker att dödsstraff vore för lindrigt. De tycker att han borde hållas vid liv och konfronteras med sina offer, säger Urban Hamid till aftonbladet.se.

Rättegången fortsatte inte efter lunchuppehållet i dag - utan tas upp igen den 5 december.

Mia Carron, Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM