De samlas - för att göra upp

Uppgjorda bråk mellan ungdomar runtom i Sverige

NYHETER

Ungdomarna bestämmer att de ska mötas - för att slåss.

Uppgjorda gängbråk förekommer på flera håll i Sverige.

I helgen fick en 16-årig pojke en kniv i ryggen i samband med ett ungdomsbråk.

Vid 18-tiden i går kväll samlades mellan 200 och 300 ungdomar i Helsingborg. Majoriteten av dem var mellan 15 och 18 år gamla. De kom från Landskrona och Helsingborg - och deras möte slutade i ett rejält tumult.

Blixt från klar himmel

Efter en och en halv timme hade polisen fått situationen under kontroll. Två personer omhändertogs, sedan de pekats ut som de värsta slagskämparna.

– Det är uppenbar osämja mellan ungdomarna i Landskrona och Helsingborg, säger Hans Nilsson vid Skånepolisen till Helsingborgs Dagblad.

Kommissarie Stefan Bengtsson i Helsingborg säger till aftonbladet.se att det stora slagsmålet kom som en blixt från klar himmel. Han tror att ungdomarna sannolikt hade bestämt tid och plats på internet.

– Det var mycket rörigt på platsen, man pucklade på varandra på olika håll. Men lika fort som det blossade upp, lika fort slutade det, säger Stefan Bengtsson.

– Vi har inte upplevt något liknande här tidigare. Ingen hade minsta föraning om detta.

Anledningen till att ungdomarna möttes är fortfarande en gåta för polisen.

Som på given signal

På Södermalm i Stockholm drabbade elever från Högalidsskolan och Eriksdalsskolan samman för ett par veckor sedan. Enligt polisen var det ett 50-tal ungdomar på varje sida - och de gav sig på varandra som på en given signal. En 14-åring greps misstänkt för misshandel.

Under natten mellan lördag och söndag knivhöggs en 16-årig pojke i ryggen vid ett gängbråk i centrala Jönköping. Ett 20-tal ungdomar var inblandade i bråket. Enligt förundersökningledare Stefan Ingsberg vid Jönköpingspolisen var det inte fråga om ett uppgjort bråk just i helgen - men han vet att sådana förekommer även i Jönköping.

Bestämmer i skolan

Ungdomarna beväpnar sig med järnrör, knivar och basebollträn. Ibland läggs tid och mötesplats för slagsmålet ut på internet.

– Men det kan vara något man kommer överens om i skolan också, säger Stefan Ingsberg till aftonbladet.se.

Uppgjorda slagsmål

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM