”al-Qaida säljer falska märkesvaror”

EU-kommissionen varnar för piratkopior

Foto: AP
Denne man i Thailand saluför bland mycket annat bilder på terroristledaren Usama bin Ladin.
NYHETER

Köp en piratkopierad parfym och du kan stödja al-Qaida och andra terrororganisationer.

Den varningen kommer från EU-kommissionen som misstänker att falska märkesprodukter blivit en guldgruva för terrorister.

Att stänka på sig parfym av det dyraste märket eller bära en väska som i original skulle kosta tiotusentals kronor är i dag möjligt för nästan varje svensk - fast för en mycket billig penning.

Orsaken är den utbredda piratkopieringen. Och nu misstänker EU-kommissionen, enligt uppgifter i den danska tidningen Jyllands-Posten, att det är al-Qaida som står bakom en stor del av den växande importen.

Enligt tidningen så varnar nu kommissionen europeiska konsumenter från att köpa piratkopierade märkesvaror. Annars riskerar konsumenterna att faktiskt stödja terrornätverk som al-Qaida.

Har sett ett samband

På EU-kommissionens kontor i Stockholm känner man igen uppgifterna.

– Man har tyckt sig se ett samband mellan den stora ökningen av importerade märkesvaror och terroristernas verksamhet. Som jag har förstått det så ska det röra sig om märkesprylar av olika slag, säger Eva Holm på kontorets pressenhet, till aftonbladet.se.

Enligt Jyllandsposten har även internationell polis fattat liknande misstankar. Interpol misstänker att al-Qaida står bakom en stor sändning med förfalskade kosmetikavaror från Dubai till Köpenhamn.

Bekostar verksamheten

Men hos Säkerhetspolisen, Säpo, känner man inte till att terrorister skulle sälja piratkopierade märkesvaror, i alla fall inte i Sverige.

– Vi har fått information om att terrorister, eller sympatisörer till terrorister ägnar sig åt brottslighet för att bekosta sin verksamhet. Det kan handla om häleri och kontokortsbedrägerier. Det här ska förekomma i flera länder i västvärlden, men vi känner inte till något svenskt fall, säger Säpos informationsdirektör, Anders Thornberg, till aftonbladet.se.

Johanna Melén