Grannarna: Vi varnade för sexköp

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
14 Gripna i sexrazzia Under måndagen anhölls 13 personer för bland annat koppleri, bedrägeri och förfalskningar.
NYHETER

Den ryska kvinna som misstänks vara ledare för greveligan är nu gripen.

Hon befann sig i Tyskland när polisen i söndags slog till mot bordellerna i Stockholm.

Aftonbladet kunde i går avslöja polisens "Operation greven" - ett tillslag mot elva adresser i Stockholm där bordellverksamhet bedrivits. I går anhölls 13 personer från Östeuropa. Misstankarna rör koppleri, bedrägeri och förfalskning av identitetshandlingar.

Ledaren ovetande

Och i går morse - ett dygn efter det stora tillslaget - lyckades polisen även gripa den ryska kvinna i 30-årsåldern som misstänks ha lett greveligan.

Kvinnan, som inte är folkbokförd i Sverige, hade varit i Tyskland med sin fästman och kände inte till att polisen hade gjort en massiv insats mot hennes kvinnohandelsliga.

- När vi fick reda på att hon var tillbaka i Stockholm spårade vi upp henne och grep henne. Uppenbarligen visste hon inte vad som hade hänt, säger kommissarie Greger Casselborg.

Gripandet ägde rum i en lägenhet på Östervägen i Solna där kvinnan misstänks ha bedrivit bordellverksamhet. Lägenheten tillhör egentligen ett svenskt par som hyrt ut sin bostad, en tvåa i andra hand, till en kvinna i 50-årsåldern. Hon jobbar troligen med ligaledaren.

- Hon talade svenska med rysk brytning. Hon påstod att hennes man hade lämnat henne så hon var tvungen att hitta någonstans att bo, säger paret som befinner sig på resande fot.

- Vi hyrde ut helt lagligt och hade skrivit kontrakt. Vi hade verkligen ingen aning att vår lägenhet förvandlats till en bordell, säger de.

Grannarna i huset hade börjat fattat misstankar mot de nya hyresgästerna. Förra veckan hade någon lagt ut lappar i trappuppgången.

"Kommer åka dit"

"I den här fastigheten pågår försäljning av sexuella tjänster av minst en prostituerad ung flicka(...) Hallicken som har denna lägenhet kommer att sättas dit för koppleri och trafficking."

Fastighetsförvaltaren informerades om lappen och tog kontakt med polisen.

- Jag fick veta att de hade span på lägenheten så vi agerade inte. Vi hade inte fått rapporter om något misstänkt innan dess, säger han.

Richard Aschberg, Linda Hjertén