Hiv-smittade Eva: Alla kan drabbas

20 år och kär - då kom chockbeskedet

SMITTAD AV POJKVÄNNEN I nya dokumentärfilmen ”Vi och dom” berättar Eva, 20, om hur det är att leva med hiv.
NYHETER

Eva, 20, var kär och tänkte inte på att skydda sig.

I augusti kom chockbeskedet: hivsmittad.

-Folk måste få upp ögonen för att vem som helst kan drabbas, säger hon.

Romantisk kärlek är ute. Nu är det tillfälligt sex på fyllan som gäller - utan kondom.

Det gör unga svenskar till den nya riskgruppen för hiv och aids.

Eva tillhör en riskgrupp för att smittas av hiv som det än så länge talats ganska tyst om: vanliga svenska ungdomar.

Killen hon smittades av var inte någon främling, utan hennes stadiga pojkvän.

- Vi träffades första gången på krogen i staden där jag bor. Sedan dejtade vi som vanligt, fikade och tog promenader. Det tog ganska lång tid innan vi blev ihop, berättar Eva.

Brev från sjukhuset

Förhållandet varade i ett halvår. Eva träffade en ny kille i slutet av förra året. Hon hade inte en tanke på att hon kunde vara sjuk förrän brevet från sjukhuset damp ner i brevlådan.

- De sa åt mig att komma in för provtagning direkt. Efter två dagar fick jag beskedet. Jag blev så chockad att jag inte ens grät, säger Eva.

Ordnad bakgrund

Det värsta av allt var kanske att hon hade hunnit smitta sin nya kärlek.

- Jag kommer från en trygg och ordnad bakgrund i ett radhusområde. Plötsligt fick man ett slag i huvudet av en annan verklighet, säger hon.

Lever ganska normalt

Eva äter i dag bromsmediciner, men lever i övrigt ett ganska normalt liv med arbete och studier. Relationen med pojkvännen var stark nog att klara katastrofen.

Nyligen har Eva också medverkat i en dokumentärfilm om hiv i Sverige av Staffan Hildebrand. Filmen "Vi och dom" har premiär på Världsaidsdagen och ska visas på skolor under våren.

- Det finns ingen som snackar om aids i Sverige längre. Man pratar bara om Afrika och Östeuropa. Jag vill visa att en vanlig svensk tjej kan åka på det, säger Staffan Hildebrand.

Eva heter egentligen något annat.

S3600 personer lever med hiv i Sverige i dag. Med bättre bromsmediciner ökar antalet som kan leva med smittan utan att insjukna i aids.

SHittills i år har 323 nya fall av hivsmitta rapporterats. Det är en ökning med drygt 100 fall jämfört med samma period förra året.

SHälften av de nyanmälda fallen smittades i sina ursprungsländer före ankomsten till Sverige.

SUngefär en tredjedel av de hivsmittade är under 30 år.

-Utvecklingen är oroväckande. Hiv ökar i världen och vi kan inte sätta stängsel runt vårt land. Unga människor reser, pluggar och jobbar utomlands, säger Gunilla Rådö på Folkhälsoinstitutet.

I dag står invandringen från södra Afrika för ökningen av antalet hivsmittade i Sverige.

Men enligt experterna är det en tidsfråga innan den dödliga smittan börjar spridas mellan heterosexuella tonåringar och unga vuxna här hemma.

I alla fall om ingenting görs.

Accepterad kontakt

Forskning som gjorts bland ungdomar på högstadiet och i gymnasiet visar att "sex utan kärlek" och tillfälliga sexkontakter blir alltmer accepterat.

Samtidigt har alkoholkonsumtionen ökat bland unga svenskar, vilket ökar risken för slarv när det gäller att skydda sig med kondom.

323 nya hiv-fall i Sverige bara i år

Så många barn och vuxna har hiv

Foto: SCANPIX
En liten smittad pojke läser sin bok på ett barnhem i Karibiska övärlden, som är ett svårt aids- och hiv-drabbat område.

Läs mer:

På torsdag är det Världsaidsdagen för att uppmärksamma vår tids största hälsokatastrof. Hittills har 25 miljoner människor i dött sjukdomen som bara går att bromsa, men inte bota. Över 40 miljoner är smittade med hiv - och antalet fortsätter att stiga. I Sverige har 7030 personer fått chockbeskedet.

Katarina Sternudd