Skinnarmo ska skydda Albert mot isbjörnarna

1 av 2 | Foto: LIONEL CIRONNEAU/PRESSENS BILD
Ola Skinnarmo ska dra till Nordpolen igen. Den här gången tillsammans med furst Albert II av Monaco.
NYHETER

MONTE CARLO. Här är nästa par ut till Nordpolen.

Sveriges Ola Skinnarmo, 33, och Monacos furst Albert II, 47.

Under nio dagar i april ska sex slädar dragna av 40 hundar ta dem dit.

Prins Albert flyger i sitt chartrade plan till Kiruna. Där bordar hundförare och hundar.

De flyger vidare till Longyearbyen på Spetsbergen. Där lastar de om till ett ryskt trupptransportplan. Detta tar dem till en rysk vetenskaplig station med namnet Borneo i Nordpolens grannskap.

Hungriga isbjörnar

Skinnarmo leder expeditionen de sista 10 milen fram till polen och tillbaka till Borneo.

-Vi får ett par dygn på isen. Det är riskfyllt och mycket kan hända. Det finns öppet vatten. Det finns hungriga isbjörnar.

Expeditionen kom till som ett infall för några år sedan. Albert och en av hans närmaste vänner, den svenske Monte Carlo-bankiren Karl Magnus Karlsson flög till Kiruna för att bo på Ishotellet.

"Drack en massa öl"

-Vi åkte släde med hundspann från flygplatsen. Sedan satt vi i bastun och drack en massa öl och sa att det vore en bra idé att åka släde till Nordpolen. När vi nyktrat till och vaknade nästa morgon tyckte vi fortfarande att det var en bra idé.

Specialister anlitades. Den förste som knöts upp var slädhundsföraren Kent Fjellborg, 35, i Jukkasjärvi. Han har bott i Alaska i två år och deltagit i världens hårdaste hundspannstävling.

-Jag har kört hundspann sedan jag var 14. Nu ska jag använda mig av 40 Alaska-huskies. De är våra bästa vänner. Vi ska ha lätt vikt för att kunna röra oss snabbt. De får i huvudsak leva på frystorkad mat.

-Hundarna älskar sånt här.

Staffan Heimersson